Nieuws

Klik op de titel van het nieuwsbericht om het hele bericht te lezen.

 • Tasmaanse winnaar Art Prize op bezoek in geboortestreek Abel Tasman

  (27-08-2015)

  Afgelopen dinsdag is de 18-jarige Molly Marquis uit Tasmanië door burgemeester Kor Dijkstra van Grootegast ontvangen op het gemeentehuis. Dit deed hij samen met de leden van de Abel Tasman Art Prize en de winnaar van de vorige editie. Het was de start van een drieweekse kennismaking met het Westerkwartier en de rest van Nederland.

 • Leesproject ‘Scoor een Boek!’ genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs 2015

  (24-08-2015)

  Het leesproject ‘Scoor een Boek!’, waar het Westerkwartier ook actief aan heeft deelgenomen begin dit jaar, is genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs 2015! De prijs wordt uitgereikt aan organisaties die zich in het bijzonder inzetten voor een geletterde samenleving. Op 7 september tijdens de start van de Week van de Alfabetisering maakt Stichting Lezen & Schrijven de winnaars bekend.

 • Uitnodiging voor werkgevers uit de gemeenten Grootegast en Zuidhorn

  (20-08-2015)

  Matchpunt Werkt! organiseert in samenwerking met 2BFlex voor werkgevers uit de gemeenten Grootegast en Zuidhorn een informatiebijeenkomst.

 • Stremming brug Peebos

  (17-08-2015)

  De brug in de Peebos wordt in verband met onderhoudswerkzaamheden van maandagmorgen 24 augustus 7.00 uur tot vrijdagmiddag 28 augustus 16:30 uur afgesloten voor verkeer. Fietsers kunnen wel passeren.

 • Wethouder de Wagt op bezoek bij zwemkampioen Jitze Hoekstra!

  (06-08-2015)

  Goud en brons voor inwoner gemeente Grootegast

 • Goud en brons voor inwoner gemeente Grootegast

  (29-07-2015)

  In het Amerikaanse Los Angeles is Jitze Hoekstra uit Opende olympisch zwemkampioen geworden tijdens de Special Olympics World Games. 
  Jitze was de snelste op de 25 meter schoolslag en mocht voor die prestatie de gouden medaille in ontvangst nemen. 

 • Staat uw vereniging of organisatie goed in de gemeentegids vermeld?

  (28-07-2015)

  Uitgeverij  Akse Media is weer begonnen met het actualiseren van de redactionele adressen voor de gemeentegids 2016 van de gemeente Grootegast. 

 • Uitnodiging kick-off bijeenkomst Inkoop maatwerkvoorzieningen Wmo 2016 Westerkwartier

  (27-07-2015)

  Voor het jaar 2015 hebben 22 gemeenten in de provincie Groningen gezamenlijk de hulp en ondersteuning in het kader van de nieuwe Wmo ingekocht. Deze contracten zijn voor de duur van 1 jaar vastgesteld, tot 31 december 2015.

 • Provincialeweg in Opende 17 juli weer toegankelijk voor verkeer

  (13-07-2015)

  Vanaf vrijdag 17 juli is de Provincialeweg in Opende weer toegankelijk voor verkeer. De weg was de afgelopen maanden afgesloten vanwege werkzaamheden voor de herinrichting van het centrum van Opende.

 • Wat kunt u doen als het warm wordt?

  (01-07-2015)

  De komende dagen wordt het erg warm. Warmte en hitte zijn gevaarlijk. Vooral voor baby’s, ouderen en mensen die een ziekte hebben. Hitte is ook gevaarlijk bij lichamelijke inspanning.

 • Op vakantie? Maak het inbrekers niet te makkelijk!

  (01-07-2015)

  De zon is weer aan het schijnen en dan laten we al gauw de ramen openstaan of trekken we ‘even snel’ de deur achter ons dicht. Gelukkig kunnen al een paar simpele handelingen een inbraak voorkomen. Doe altijd de ramen dicht en de deur op slot, dan kun je tenminste ontspannen deze zomer. Ook als je op vakantie gaat.

 • Website Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier online

  (29-06-2015)

  In het Zuidelijk Westerkwartier worden natuuropgaven gecombineerd met waterveiligheid, waterkwaliteit, recreatie, landschap en landbouw. Op de website van de gebiedscommissie leest u over het waarom, hoe en wanneer. Ook kunt u zich inschrijven voor de online-nieuwsbrief.

 • Persoonlijke verhalen en ervaringen in tweede Zorgkrant

  (29-06-2015)

  Deze week wordt huis-aan-huis in het Westerkwartier weer een speciale uitgave verspreid met informatie over de veranderingen in de zorg en ondersteuning

 • Informatiebijeenkomst Aanbesteding Jeugdhulp 2016 - 2017 Regio Groningen

  (25-06-2015)

  De Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten (RIGG) organiseert op 2 juli 2015 een informatiebijeenkomst over de aanbesteding van de jeugdhulp in de regio Groningen voor 2016 en 2017. Jeugdhulpaanbieders zijn hiervoor van harte uitgenodigd van 16.00 – 18.00 uur in Hanze Plaza, Protonstraat 16, Groningen.

 • Veranderingen trekkercertificaat! Moet u actie ondernemen?

  (24-06-2015)

  Met ingang van 1 juli 2015 wordt het rijbewijs uitgebreid met een categorie T. Met categorie T op het rijbewijs mag u een land- en bosbouwtrekker (LBT) en een voertuig met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg.

 • Informatieavond werkgevers over Wet Flexibiliteit en Zekerheid en Participatiewet

  (22-06-2015)

  De gemeenten Grootegast en Zuidhorn nodigen alle werkgevers in haar gemeenten uit voor een informatieavond op woensdag 2 september as. vanaf 19:30 uur in Dorpshuis De Rotonde in Niekerk.

 • Schoolgebouw Opende opgeleverd

  (19-06-2015)

  Vrijdag 19 juni is het nieuwe schoolgebouw in Opende opgeleverd. Hierbij waren onder meer dhr G. Hospers (directeur Jansman Bouw), dhr G. van der Steege (directeur Grunstra Architecten), dhr T. Kloosterman (Projectmanager Pranger-Rosier Installaties BV) en burgemeester Dijkstra aanwezig. Het gebouw is af en kan nu door de basisscholen De Klister en Het Kompas worden ingericht. Foto’s van de oplevering zijn te vinden op de gemeentelijke Facebookpagina.

 • Gemeente Grootegast biedt gratis beweging voor inwoners met een minimuminkomen!

  (16-06-2015)

  De gemeente Grootegast biedt vanaf vandaag aan alle volwassen inwoners met een minimuminkomen  van 18 t/m ±60 jaar van Grootegast gratis beweging aan! Dit jaar nog krijgen al deze inwoners de kans om in beweging te komen mits er geen sprake is van teveel fysieke en mentale beperkingen.

 • Klussen- en boodschappendienst Humanitas gemeente Grootegast

  (16-06-2015)

  Bent u in een situatie terechtgekomen, waardoor u bepaalde dingen niet zelf kunt doen? Kunt u bijvoorbeeld niet zelf boodschappen doen vanwege ziekte of kunt u geen lamp verwisselen, omdat u herstellende bent van een operatie? Dan is het prettig als u hierbij hulp kunt krijgen. Heeft u wat tijd over en wilt u zelf hulp bieden aan bewoners dichtbij, meldt u zich dan ook aan!

 • HRM introduceert nieuwe milieuzak voor Westerkwartiergemeenten

  (04-06-2015)

  Vorige week is door inzamelaar Hoeksema’s Regionale Milieudiensten (HRM) de nieuwe Milieuzak voor de Westerkwartiergemeenten geïntroduceerd. Sinds de komst van de Milieuzak in 2005 is de Milieuzak in het Westerkwartier een groot succes. Er wordt veel minder afval in de grijze container aangeleverd en meer kunststofmateriaal bij de bron gescheiden en aangeboden bij de milieuboer. Na de campagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je in de milieuzak’ werd het tijd voor een nieuwe milieuzak met een frisblauwe kleur en met onder andere het logo van mascotte Bob.

 • De gemeente Grootegast wil voor alle inwoners een beweegaanbod

  (01-06-2015)

  Het college van burgemeester en wethouders van Grootegast  wil bevorderen dat alle senioren en mensen met een verstandelijk beperking In de gemeente een specifiek aanbod krijgen om meer te bewegen. Meer bewegen bevordert niet alle je gezondheid. Het is ook een mooie manier om op een plezierige manier met andere mensen in contact  te komen. Dit project heeft daarom de naam mee gekregen: “Grootegast Plezierig in Beweging”.

 • Inloopspreekuur voor reisvaccinaties

  (26-05-2015)

  GGD Groningen houdt vanaf dinsdag 2 juni tot en met dinsdag 7 juli elke dinsdagmiddag een inloopspreekuur voor reizigers. Bezoekers kunnen dan vaccinaties en gezondheidsadvies krijgen zodat ze met de juiste bescherming op vakantie gaan. Het spreekuur vindt elke dinsdag plaats van 13.30 uur tot 15.00 uur aan het Hanzeplein 120 in Groningen.

 • Vaccinatiedag reizigers Groningen Airport Eelde

  (26-05-2015)

  Ver of dichtbij op vakantie? Haal een vaccinatie op Groningen Airport Eelde!

 • Legalisatie paardenbakken

  (26-05-2015)

  De gemeenteraad heeft besloten de via luchtfoto’s per maart 2014 vastgelegde paardenbakken bij woningen in de gemeente, met mogelijk enkele hieronder vermelde uitzonderingen, te gaan legaliseren. Ook worden de regels voor het verlenen van ontheffing voor na genoemde datum aangelegde of aan te leggen paardenbakken enigszins verruimd.

 • Gastgezinnen in het Westerkwartier gezocht voor de winnaar van de Abel Tasman Art Prize

  (19-05-2015)

  De werkgroep Abel Tasman Art Prize is op zoek naar gezinnen in het Westerkwartier die het leuk vinden om in de periode 24 augustus tot 12 september 2015 gedurende zo’n tien dagen onderdak te bieden aan Molly Marquis, een meisje uit Tasmanië.

 • NAM inspecteert 8 mei gasinstallaties met onbemand vliegtoestel

  (07-05-2015)

  Vrijdag 8 mei gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) enkele gasinstallaties in de regio inspecteren. Dit gebeurt met behulp van onbemande vliegtoestellen met registratienummers PH-1CI en PH-1BN. De toestellen vliegen op 80 tot 120 meter hoogte. De metingen vinden plaats tussen 8:30 en 18:00 uur in de gemeenten Grootegast, Marum, Leek en Noordenveld.

 • Noodsituatie melden via 112 App op telefoon

  (07-05-2015)
  Landelijke SOS Alarm Hulpdienst

  Vanaf nu kan iedereen met een smartphone levens redden door de Nationale SOS ALARM - 112 App gratis te downloaden. Hiermee is het mogelijk om niet alleen onbekenden te redden, maar ook de overlevingskans van jezelf, vrienden, geliefden en kinderen te vergroten.

 • Burgemeester Dijkstra reikt twee Koninklijke Onderscheidingen uit

  (24-04-2015)

  Vrijdagmorgen heeft burgemeester Kor Dijkstra in het gemeentehuis van Grootegast twee Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Zowel Leo Galdermans uit Oldekerk als Henk Rozema uit Grootegast zijn lid in de Orde van Oranje Nassau geworden.

 • 143 inwoners uit 1996 krijgen oproep over donorregistratie

  (22-04-2015)

  Deze week ontvangen 143 jongeren uit de gemeente Grootegast die geboren zijn in 1996  een oproep van minister Schippers van Volksgezondheid met de vraag om nu te kiezen of zij orgaandonor willen zijn. Want hoe meer donoren, hoe korter de wachttijden. En dat betekent minder doden. De gemeente Grootegast ondersteunt deze oproep van de minister.

 • Jury bijeen voor naam schoolgebouw Opende

  (17-04-2015)

  Woensdag 15 april zijn de inzendingen voor de prijsvraag over de naam van de scholenbouw Opende door de jury beoordeeld. Zij kozen de beste inzending en daarmee de naam van het nieuwe schoolgebouw voor De Klister en Het Kompas, maar houden het nog voor zich tot de officiële opening op 4 september. Ook kozen zij de winnaar van de creativiteitsprijs.

 • Wonen in het Westerkwartier, nu en in de toekomst

  (14-04-2015)

  De krant Wonen in het Westerkwartier neemt u mee in de Woonvisie en het onlangs gehouden woningmarktonderzoek. De krant geeft u tips om veilig, comfortabel en duurzaam in uw woning te wonen.

 • Samenwerking ICT-bureau Westerkwartier en Novatec

  (13-04-2015)

  Maandagmiddag gaf burgemeester Bert Swart van Zuidhorn het startschot voor de samenwerking tussen het ICT-bureau Westerkwartier en ICT-Novatec. Het startschot werd gegeven in de gemeentewerf van Grootegast.

 • Nieuwe vrachtwagen voor de gemeente Grootegast

  (25-03-2015)

  De gemeente Grootegast heeft dinsdag 24 maart een nieuwe vrachtauto van het merk MAN in gebruik genomen. De oude vrachtauto heeft 11 jaar dienst gedaan en was aan vervanging toe.

 • Update: storing verholpen, aanvragen/verlengen rijbewijs weer mogelijk

  (23-03-2015)

  Het aanvragen en verlengen van een rijbewijs is weer mogelijk. De internetstoring is verholpen. Vanwege de storing was het aanvragen en verlengen van een rijbewijs het grootste gedeelte van de maandagochtend niet mogelijk.

 • Leerplichtbureau Westerkwartier zet scholen in het zonnetje

  (19-03-2015)

  Bureau Leerplicht Westerkwartier (BLOK) trekt donderdag 19 maart langs alle middelbare scholen in het Westerkwartier om een bos bloemen te overhandigen. Op de Dag van de Leerplicht wil het leerplichtbureau daarmee de scholen bedanken voor de goede samenwerking. Het eerste bloemetje werd vanochtend in Grootegast door Marloes Wierenga van BLOK overhandigd aan vervangend schoolhoofd Cathrien Verburg-Broersma van De Woldborg in Grootegast.

 • Ook paspoort, ID-kaart en rijbewijs op afspraak

  (16-03-2015)

  Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs nodig, maar geen zin om te wachten tijdens de reguliere openingstijden? Vanaf woensdag 1 april kunt u ook op dinsdag- en donderdagmiddag op afspraak terecht in het gemeentehuis (Hoofdstraat 97, Grootegast) voor het aanvragen of verlengen van reisdocumenten of rijbewijs. U bent dan direct aan de beurt.

 • Provincialeweg Opende langere tijd afgesloten

  (13-03-2015)

  In verband met de herinrichting van het centrum van Opende wordt de Provincialeweg vanaf dinsdag 17maart voor langere tijd afgesloten. Het gedeelte van de weg tussen supermarkt Poiesz en de Sjallemastraat wordt grondig aangepakt en vernieuwd.

 • Gemeente Grootegast genomineerd voor Recycle Award

  (13-03-2015)

  In 2014 hebben gemeenten weer enthousiast gewerkt aan het nog beter scheiden van afval. Veel gemeenten doen het ontzettend goed en deze worden tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres, 19 maart in Utrecht, in het zonnetje gezet. Tijdens dit congres worden namelijk weer de Recycle Awards door Nedvang uitgereikt aan de best presterende gemeenten. Er worden Recycle Awards uitgereikt voor glas, voor kunststof en voor oudpapier & karton.

   

  Genomineerden

  Voordat de uitreiking zal plaats vinden maken wij vandaag eerst de genomineerde gemeenten bekend. Deze gemeenten hebben in 2014 de beste inzamelresultaten neergezet bij één van drie verpakkingsmaterialen. Gemeenten registreren bij Nedvang hoeveel ze inzamelen en dat leidt voor 2014 per materiaal tot de volgende top 3.

   

  Glas

  Oudpapier & Karton

  Kunststof

  Zoeterwoude

  Grootegast

  Zwartewaterland

  Woudenberg

  Twenterand

  Steenwijkerland

  Vught

  Tubbergen

  Horst aan de Maas

   

  Prijzen

  De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de borrel van het Gemeentelijk Afvalcongres op donderdag 19 maart in Defabrique (Utrecht). De winnende gemeenten ontvangen een mooie award en een recycletour voor 15 personen. Tijdens deze tour wordt het hele recycleproces van een verpakkingsmateriaal, naar keuze, gevolgd.

  - See more at: http://www.nedvang.nl/uitgelicht/genomineerden-voor-recycle-awards-zijn-bekend#sthash.8ritUz8r.eZwPTONA.dpuf

  In 2014 hebben gemeenten weer enthousiast gewerkt aan het nog beter scheiden van afval. Veel gemeenten doen het ontzettend goed en deze worden tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres, 19 maart in Utrecht, in het zonnetje gezet. Tijdens dit congres worden namelijk weer de Recycle Awards door Nedvang uitgereikt aan de best presterende gemeenten. Er worden Recycle Awards uitgereikt voor glas, voor kunststof en voor oudpapier & karton.

   

  Genomineerden

  Voordat de uitreiking zal plaats vinden maken wij vandaag eerst de genomineerde gemeenten bekend. Deze gemeenten hebben in 2014 de beste inzamelresultaten neergezet bij één van drie verpakkingsmaterialen. Gemeenten registreren bij Nedvang hoeveel ze inzamelen en dat leidt voor 2014 per materiaal tot de volgende top 3.

   

  Glas

  Oudpapier & Karton

  Kunststof

  Zoeterwoude

  Grootegast

  Zwartewaterland

  Woudenberg

  Twenterand

  Steenwijkerland

  Vught

  Tubbergen

  Horst aan de Maas

   

  Prijzen

  De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de borrel van het Gemeentelijk Afvalcongres op donderdag 19 maart in Defabrique (Utrecht). De winnende gemeenten ontvangen een mooie award en een recycletour voor 15 personen. Tijdens deze tour wordt het hele recycleproces van een verpakkingsmateriaal, naar keuze, gevolgd.

  - See more at: http://www.nedvang.nl/uitgelicht/genomineerden-voor-recycle-awards-zijn-bekend#sthash.8ritUz8r.eZwPTONA.dpuf

  De gemeente Grootegast is in de categorie oud papier en karton genomineerd voor de Recycle Award. Grootegast heeft in 2014 landelijk een van de beste inzamelresultaten behaald. Op 19 maart aanstaande wordt in Utrecht de winnaar bekendgemaakt.

 • 21 Groninger gemeenten naar Raad van State tegen gaswinningsbesluit

  (11-03-2015)

  21 Groninger gemeenten gaan bij de Raad van State in beroep tegen het gaswinningsbesluit van de minister van Economische Zaken. Dat hebben de 21 colleges van Burgemeester en wethouders vandaag besloten.

 • Bepaal de naam van het nieuwe schoolgebouw in Opende!

  (27-02-2015)

  Aan de Verbindingsweg in Opende komt één schoolgebouw voor twee basisscholen: CDS De Klister en OBS Het Kompas. Maar hoe gaat het gebouw heten? Welke naam moet op de gevel worden aangebracht? Dat bepaal jij! De prijsvraag loopt tot en met 15 maart 2015 en is bedoeld voor alle inwoners van Opende en leerlingen van beide basisscholen.

 • Veiligheidshekken geplaatst bij milieustraat De Tweemat

  (26-02-2015)

  Vorige week zijn bij milieustraat De Tweemat in Grootegast veiligheidshekken geplaatst. De hekken zijn bedoeld om de vrije ruimte bij de randen van de afvalcontainers af te schermen, zodat niemand hier tussen kan vallen. Dit maakt het storten van afvalmaterialen veiliger voor zowel bezoekers als medewerkers van de Tweemat.

 • Werkzoekenden ingezet bij herstel houtsingels

  (25-02-2015)

  Bij het herstel van de houtsingels in de gemeente Grootegast worden dit jaar werkzoekenden ingeschakeld. Woensdagmiddag werd de aftrap van het project verricht door Jacqueline de Milliano, directeur van Landschapsbeheer Groningen, en wethouders Mark de Haan en Kor de Wagt. Dit vond plaats bij boerderij Rikkerda in Lutjegast.

 • Meer budget voor starterslening, maar alleen voor nieuwbouw

  (23-02-2015)

  Op 1 juni 2013 is de Starterslening Grootegast ingesteld voor koopstarters op de woningmarkt. Het budgetplafond was bereikt, maar de gemeenteraad van Grootegast heeft op 17 februari 2015 € 100.000,- extra beschikbaar gesteld. Dit budget is uitsluitend voor nieuwbouw.

 • Prijsuitreiking Milieuzakspel en première animatiefilm ‘Milieuzak Westerkwartier'

  (23-02-2015)

  Afgelopen vrijdag 20 februari reikte wethouder Jan Vos van de gemeente Marum een tablet uit aan de winnaars van het Milieuzakspel ‘Zakken vullen’. Daarna vond de première plaats van de animatiefilm ‘Milieuzak Westerkwartier.  Zowel het milieuzakspel als de animatiefilm over de milieuzak maken onderdeel uit van de campagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’.

 • Wethouder Smedes reikt prijzen uit aan winnaars zorgpuzzel

  (04-02-2015)

  Wethouder Sjabbo Smedes heeft woensdagmiddag de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars uit de gemeente Grootegast van de zorgpuzzel in de Zorgkrant. De uitreiking vond plaats in het Dienstencentrum.

  Zorgkrant

  Eind november 2014 werd in het Westerkwartier huis-aan-huis de informatiekrant 'Veranderingen in de zorg' bezorgd. In deze krant stond een Kennispuzzel. De oplossing was 'Zorgzaamheid kost niks'. Uit de goede inzendingen zijn tien winnaars getrokken. Zij ontvangen uit handen van de betreffende wethouders van hun gemeente een Westerkwartiers verrassingspakket.

  89 inzendingen

  Er kwamen 60 mailtjes en 29 kaarten of brieven binnen met de oplossing. Van deze 89 inzendingen kwamen er 27 uit de gemeente Grootegast, 23 uit Leek, 23 uit Zuidhorn en 13 uit Marum. Op 3 mailtjes stond geen adres vermeld.

  Op de foto v.l.n.r.:
  Mevr. S.K. Bonnema, Sebaldeburen
  Mevr. D. Huistra-Tuinstra, Grootegast
  Wethouder Sjabbo Smedes
  Mevr. M. Kooistra, Niekerk

   

 • Openbare defibrillator in centrum Grootegast

  (03-02-2015)

  Op initiatief van dorpsbelangen is in het centrum van Grootegast de eerste openbare defibrillator geplaatst. Deze AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat via gesproken opdrachten helpt bij reanimatie. De AED is op 26 januari door de gemeente geplaatst aan de gevel van het Dienstencentrum, aan de kant van de Hoofdstraat en het Marktplein.

 • Alzheimercafé on Tour met informatie over een ander zorgstelsel

  (30-01-2015)

  Het Alzheimercafe on Tour wordt vier maal per jaar georganiseerd voor de inwoners van Grootegast en Marum. De eerstvolgende keer is op 19 februari in woonzorgcentrum Het Hooge Heem in Grootegast.

 • Na amper een maand is de Nije Gast weer vol

  (18-12-2014)

  Alle appartementen in het gebouwencomplex de Nije Gast in Grootegast zijn verkocht of verhuurd. Van de 21 beschikbare appartementen zijn drie verkocht en de andere achttien verhuurd. De appartementen zijn deels eigendom van de gemeente Grootegast en deels van projectontwikkelaar Leyten.

 • Zes dagen in de week gratis groenbrengdag

  (16-12-2014)

  Vanaf 1 januari 2015 kunnen inwoners van de gemeenten Grootegast, Leek en Marum tijdens openingstijden gratis groenafval naar milieustraat De Tweemat brengen. De gratis groenbrengdagen komen hierdoor te vervallen.

 • Vrijwilligerscentrale Grootegast sluit haar deuren

  (09-12-2014)

  De Vrijwilligerscentrale in de gemeente Grootegast sluit per 1 januari 2015 haar deuren. De gemeente heeft te maken met grote veranderingen in het takenpakket en is genoodzaakt te bezuinigen. 

 • Maak het inbrekers niet te makkelijk!

  (05-12-2014)

  De donkere wintermaanden zijn aangebroken. Vaak een gezellige periode zo rond de feestdagen. Maar ook een tijd waarin traditiegetrouw de meeste inbraken worden gepleegd. Aan onverlichte woningen zien inbrekers 's avonds dat bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder zicht is op verdachte situaties.

 • Aanwijzing oud-en-nieuwviering als collectieve festiviteit

  (04-12-2014)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten oudjaarsavond/nieuwjaarsnacht van 20.00 uur tot 06.00 uur aan te wijzen als collectieve festiviteit. De aanwijzing houdt in dat horecabedrijven in die periode niet hoeven te voldoen aan de normale geluidsnormen. Horecabedrijven hoeven hiervoor geen aparte ontheffing aan te vragen bij de gemeente.

 • Scholenbouw Opende krijgt vorm

  (03-12-2014)

  De nieuwe samenwerkingsschool in Opende krijgt steeds meer vorm. Aan de Verbindingsweg komt één schoolgebouw voor CBS De Klister en OBS Het Kompas. Op onze Facebookpagina vindt u de laatste update in foto's.

 • Doezumer Oudjaars Ploeg wint Vrijwilligersprijs Grootegast 2014!

  (20-11-2014)

  Vrijdag 14 november was het weer zover: het jaarlijkse vrijwilligersfeest van de gemeente en Vrijwilligerscentrale in De Herberg in Grootegast. Het feest is bedoeld als waardering voor iedereen uit de gemeente die zich vrijwillig inzet. Traditiegetrouw werd het hoogtepunt van de avond weer gevormd door de uitreiking van de gemeentelijke Vrijwilligersprijs, een cheque t.w.v. € 500,--

 • Prijsuitreiking voor mooiste kunstwerk van plastic afval

  (19-11-2014)

  Aanstaande vrijdag 21 november worden de prijswinnende scholen bekendgemaakt van de wedstrijd voor het mooiste kunstwerk van afvalmaterialen. Om 10:15 uur verwelkomt wethouder Mark de Haan van de gemeente Grootegast in het gebouw van Penta Primair (Hoofdstraat 44 in Grootegast) vier scholen uit het Westerkwartier, die door de jury zijn genomineerd: CBS De Tweesprong uit Leek, CBS De Rietstek uit Kommerzijl en CBS Het Anker uit Zuidhorn. Ook de GBS Johannes Bogerman uit Grootegast is genomineerd. Deze school maakte voor Sint Maarten lampions van afvalmaterialen. Bij de prijsuitreiking is mascotte Bob van de milieuzakactie ook aanwezig.

 • Te koop of te huur: appartementen in de Nije Gast

  (19-11-2014)

  Nu de bewoners van Het Hooge Heem weer hun eigen onderkomen aan De Gast hebben, staan appartementen in de Nije Gast leeg. Deze appartementen zijn deels eigendom van de gemeente en deels van projectontwikkelaar Leijten.

 • Taken Plattelandshuis overgenomen door Gebiedscoöperatie Westerkwartier

  (18-11-2014)

  Per 1 november 2014 is het Plattelandshuis ondergebracht bij de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. In het Plattelandshuis Westerkwartier kunt u nog steeds terecht met uw ideeën of initiatieven die de leefbaarheid van het Westerkwartier bevorderen. Hierbij kunt u denken aan ideeën op het gebied van natuur en landbouw, maatschappelijke ontwikkeling, ondernemerschap, cultuur, recreatie en toerisme. Bij het Plattelandshuis helpen deskundigen van diverse organisaties u verder met uw idee of initiatief.

 • Doezumer Oudjaars Ploeg wint Vrijwilligersprijs Grootegast 2014

  (17-11-2014)

  Vrijdag 14 november was het weer zover: het jaarlijkse vrijwilligersfeest van de gemeente en Vrijwilligerscentrale in De Herberg in Grootegast. Dit jaar ging de Doezumer Oudjaars Ploeg er met de winst vandoor.

 • Met hetzelfde gemak...maak je een lampion!

  (11-11-2014)

  Op de ochtend van Sint Maarten (11 november) braken de leerlingen van de GBS Johannes Bogerman uit Grootegast in tijdens de wekelijkse vergadering van het college van burgemeester en wethouders. De 91 kinderen verrasten het college met zelfgemaakte lampionnen van afval en Sint Maartenliedjes. Zij werden door ‘Bob de milieuzak’, de nieuwe mascotte van de milieuzak, getrakteerd op snoep.

 • De Westerkwartiergemeenten nemen jeugdzorg over van Bureau Jeugdzorg

  (06-11-2014)

  De wethouders Welzijn uit het Westerkwartier (Wk) namen op dinsdag 4 november 2014 de zorg voor de jeugd van deze Wk gemeenten symbolisch over van Bureau Jeugdzorg. Twee managers van Bureau Jeugdzorg bezochten tijdens hun fietstocht door de provincie Groningen ook het Westerkwartier.

 • Milieuboer neemt kleine elektrische apparaten en frituurvet mee

  (03-11-2014)

  Sinds enige tijd kunnen kleine elektrische apparaten meegegeven worden aan de milieuboer in de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Hieronder vallen apparaten zoals een föhn, boormachine, scheerapparaat, mixer, strijkijzer, radio, cd-speler of computer (inclusief beeldscherm).

 • Provincie verlengt en verruimt Groninger Energiepremie

  (08-10-2014)

  De Groninger Energiepremie is verlengd tot 1 april 2015. Bovendien wordt de regeling verruimd. Tot 1 september kunnen woningeigenaren subsidie krijgen voor energiebesparing als ze drie of vier maatregelen uitvoeren. Na 1 september kunnen zij ook subsidie krijgen voor een of twee energiebesparende maatregelen. De verlenging en uitbreiding van de Groninger Energiepremie betekenen een investering van een half miljoen voor de provincie.

 • Hondenpoepzakjes in de put?

  (29-09-2014)
 • Wethouder De Wagt geeft startsein scholenbouw Opende

  (29-09-2014)
 • Sfeerimpressie gemeente-estafetteTocht om de Noord

  (29-09-2014)

  Dag één van de Tocht om de Noord voerde afgelopen zaterdag van Surhuisterveen tot Zuidhorn en dus midden door de gemeente Grootegast. Alle dorpen in onze gemeente werden aangedaan.

 • Nieuw telefoonnummer Veiligheidsregio Groningen en Brandweer Groningen

  (15-09-2014)

  Het algemene telefoonnummer van Veiligheidsregio Groningen en Brandweer Groningen is gewijzigd in 088 - 162 5000. Het oude nummer 050 - 367 4777 is niet meer in gebruik. Met deze wijziging is de organisatie Veiligheidsregio Groningen en de Brandweer ook voor inwoners van de gemeente Grootegast via dit centrale publieksnummer bereikbaar.

 • Westerkwartiergemeenten starten campagne om afval nog beter te scheiden

  (15-09-2014)

  Inwoners van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn scoren goed op het scheiden van huisafval aan de bron. Plastic, papier, metalen, glas, schillen en kleding worden al op ruime schaal gesorteerd aangeboden aan de milieuboer. Het systeem van inzameling van verpakkingsafval via de milieuzak is een van de meest succesvolle systemen in Nederland. In nauwe samenwerking met inzamelaar Hoeksema`s Regionale Milieudiensten (HRM) wordt het grootste gedeelte van het ingezamelde materiaal hergebruikt.

 • Internationaal schrijfproject op twee scholen in gemeente Grootegast

  (01-09-2014)

  Lutjegast/Sebaldeburen – Vrijdag 29 augustus werd de opening van het Abel Tasman Museum in Lutjegast aangegrepen om met een paar gasten, die voor deze gelegenheid uit Tasmanië en Nieuw Zeeland waren gekomen, het internationale schrijfproject voor basisscholieren (PenPalProject) een officieel tintje te geven.

 • Uitslagen gemeenteraadsverkiezing gemeente Grootegast

  (21-03-2014)

  De officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezing is door het Centraal Stembureau vastgesteld op vrijdag 21 maart 2014 om 10.00 uur tijdens een openbare zitting in het gemeentehuis.

 • Goede prestaties afvalscheiding gemeenten Grootegast, Leek en Marum

  (05-03-2014)

  De gemeenten Grootegast, Leek en Marum werken als het gaat om afval samen binnen de Reinigingscommissie Westerkwartier. De commissie zet zich onder andere in om zoveel mogelijk afval aan de bron (bij u thuis) te scheiden en natuurlijk speelt daarbij de milieuboer een belangrijke rol. 

 • Gemeentelijke belastingaanslag 2014 en WOZ-beschikking

  (25-02-2014)

  Eind februari 2014 krijgt u de gemeentelijke belastingaanslag 2014 mét daarop vermeld de nieuwe WOZ-waarde per waardepeildatum 1 januari 2013.

 • Gemeente Grootegast gaat misbruik gehandicaptenparkeerkaarten tegen

  (17-09-2013)
  Gehandicaptenparkeerkaart

  Vanaf 1 juli registreert gemeente Grootegast de gehandicaptenparkeerkaarten die het aan zijn inwoners afgeeft in een landelijk register. Met die stap bindt gemeente Grootegast de strijd aan tegen diefstal en misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten.

Archief

Like

Adres gemeentehuis

Hoofdstraat 97
9861 AC Grootegast
Tel. : 14 0594
Email: info@grootegast.nl 

Openingstijden/contact

Digitale gemeentegids