Nieuws

Klik op de titel van het nieuwsbericht om het hele bericht te lezen.

 • Gastgezinnen in het Westerkwartier gezocht voor de winnaar van de Abel Tasman Art Prize

  (19-05-2015)

  De werkgroep Abel Tasman Art Prize is op zoek naar gezinnen in het Westerkwartier die het leuk vinden om in de periode 24 augustus tot 12 september 2015 gedurende zo’n tien dagen onderdak te bieden aan Molly Marquis, een meisje uit Tasmanië.

 • Gemeentehuis Tweede Piniksterdag gesloten

  (18-05-2015)

  Het gemeentehuis is maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag) gesloten. Dinsdag 26 mei vanaf 9:00 uur bent u weer van harte welkom.

 • Vermijd de eikenprocessierups en voorkom klachten

  (18-05-2015)

  De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in de provincie Groningen. De harige rupsen zitten in de maanden mei en juni in een groot aantal eikenbomen. Iedere rups beschikt over duizenden brandharen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Reden genoeg voor GGD Groningen om u te informeren over wat u kunt doen om deze klachten te voorkomen.

 • Zaadbombardement door 3500 leerlingen in het Westerkwartier

  (13-05-2015)

  Aanstaande maandag 18 mei om 14:00 verspreiden 3500 leerlingen uit het Westerkwartier gelijktijdig in totaal maar liefst 17 duizend zaadbommen. Het zaadbombardement is onderdeel van een uitgebreid bijenproject bij basisscholen in het Westerkwartier. Het resultaat is een bloemenzee rondom het schoolplein en een voedingsbron voor bijen. De wethouders natuur-en milieu van de Westerkwartiergemeenten verzorgen het startschot door de eerste zaadbommen te werpen bij O.B.S. De Nijenoert in Leek (Nijenoertweg 38B).

 • Huisvuilroute Hemelvaartsdag wordt zaterdag ingehaald

  (12-05-2015)

  Aanstaande donderdag 14 mei wordt in verband met Hemelvaartsdag de huisvuilroute niet gereden. Deze route wordt ingehaald op zaterdag 16 mei. U kunt die dag de grijze container bij de weg zetten.

  Alternatieve plaatsen voor bewoners Hoofdstraat

  De jaarmarkt in Grootegast zorgt voor wat praktische problemen voor bewoners van de Hoofdstraat. Zij worden geadviseerd de container te plaatsen op de hoek Hoofdstraat-Rondweg, Het Steen, Hoflaan, Kokspaadje, G.P. Beukemalaan, De Noord of Grutto.

 • NAM inspecteert 8 mei gasinstallaties met onbemand vliegtoestel

  (07-05-2015)

  Vrijdag 8 mei gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) enkele gasinstallaties in de regio inspecteren. Dit gebeurt met behulp van onbemande vliegtoestellen met registratienummers PH-1CI en PH-1BN. De toestellen vliegen op 80 tot 120 meter hoogte. De metingen vinden plaats tussen 8:30 en 18:00 uur in de gemeenten Grootegast, Marum, Leek en Noordenveld.

 • Veteranendag Westerkwartier 2015

  (07-05-2015)

  Bent u veteraan, bent u de partner van een overleden veteraan of kent u iemand die veteraan is? Op zaterdag 20 juni a.s. vindt de Veteranendag Westerkwartier 2015 plaats in dorpshuis “De Rotonde” Bloemersmastraat 1b te Niekerk vanaf 10.00 tot 14.00 uur. De burgemeesters van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn nodigen alle veteranen en hun eventuele partner/begeleider uit om op 20 juni a.s aanwezig te zijn bij de Veteranendag Westerkwartier 2015.

 • Noodsituatie melden via 112 App op telefoon

  (07-05-2015)
  Landelijke SOS Alarm Hulpdienst

  Vanaf nu kan iedereen met een smartphone levens redden door de Nationale SOS ALARM - 112 App gratis te downloaden. Hiermee is het mogelijk om niet alleen onbekenden te redden, maar ook de overlevingskans van jezelf, vrienden, geliefden en kinderen te vergroten.

 • Informatieavond ouderenzorg in Het Hooge Heem

  (07-05-2015)

  Er zijn de afgelopen jaren heel veel wijzigingen in de ouderenzorg doorgevoerd. Wat verandert er voor u en wat zou u moeten weten om de juiste keuzes te kunnen maken? Woonzorgcentrum Het Hooge Heem in Grootegast organiseert een informatieavond om u wegwijs in de ouderenzorg te maken.

 • Burgemeester Dijkstra reikt twee Koninklijke Onderscheidingen uit

  (24-04-2015)

  Vrijdagmorgen heeft burgemeester Kor Dijkstra in het gemeentehuis van Grootegast twee Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Zowel Leo Galdermans uit Oldekerk als Henk Rozema uit Grootegast zijn lid in de Orde van Oranje Nassau geworden.

 • Uitslag prijsvraag woonmarkt 2015

  (23-04-2015)

  De uitslag van de prijsvraag die afgelopen 18 april op de woonmarkt in Grootegast werd gehouden is bekend. De prijsvraag was: “Hoeveel inwoners heeft de gemeente Grootegast?” De peildatum was 17 april 2015. Er waren in totaal 27 deelnemers. Het juiste antwoord op de prijsvraag was 12.144 inwoners en daarvan zijn er 5.960 van het vrouwelijk geslacht. Bij een gedeelde eerste plaats zou het aantal vrouwen woonachtig in de gemeente Grootegast doorslaggevend zijn, maar dat was in dit geval niet nodig.

 • 143 inwoners uit 1996 krijgen oproep over donorregistratie

  (22-04-2015)

  Deze week ontvangen 143 jongeren uit de gemeente Grootegast die geboren zijn in 1996  een oproep van minister Schippers van Volksgezondheid met de vraag om nu te kiezen of zij orgaandonor willen zijn. Want hoe meer donoren, hoe korter de wachttijden. En dat betekent minder doden. De gemeente Grootegast ondersteunt deze oproep van de minister.

 • Jury bijeen voor naam schoolgebouw Opende

  (17-04-2015)

  Woensdag 15 april zijn de inzendingen voor de prijsvraag over de naam van de scholenbouw Opende door de jury beoordeeld. Zij kozen de beste inzending en daarmee de naam van het nieuwe schoolgebouw voor De Klister en Het Kompas, maar houden het nog voor zich tot de officiële opening op 4 september. Ook kozen zij de winnaar van de creativiteitsprijs.

 • Wonen in het Westerkwartier, nu en in de toekomst

  (14-04-2015)

  De krant Wonen in het Westerkwartier neemt u mee in de Woonvisie en het onlangs gehouden woningmarktonderzoek. De krant geeft u tips om veilig, comfortabel en duurzaam in uw woning te wonen.

 • Samenwerking ICT-bureau Westerkwartier en Novatec

  (13-04-2015)

  Maandagmiddag gaf burgemeester Bert Swart van Zuidhorn het startschot voor de samenwerking tussen het ICT-bureau Westerkwartier en ICT-Novatec. Het startschot werd gegeven in de gemeentewerf van Grootegast.

 • Kom zaterdag 18 april naar de woonmarkt in Grootegast!

  (09-04-2015)

  Iedereen die geïnteresseerd is in een woning in de gemeente Grootegast, kan zaterdag 18 april terecht op de woonmarkt in de Nije Gast aan het Marktplein in Grootegast. Op de woonmarkt kan kennisgemaakt worden met de mogelijkheden voor bestaande woningen, nieuwbouw en vrije kavels. Ook wordt informatie gegeven over onder meer hypotheken en de starterslening. Bezoekers kunnen op de markt terecht van 10:00 tot 15:00 uur. De toegang is gratis.

 • Gewijzigde openingstijden Tweemat door Sterkste Man van Nederland

  (09-04-2015)

  Zaterdag 2 mei aanstaande wordt bij de milieustraat aan De Tweemat 7 in Grootegast een voorronde gehouden van ‘De Sterkste Man van Nederland’. Aanvangstijd van de wedstrijd is 13:00 uur.

 • Beurs Bewust Wonen Westerkwartier: langer blijven wonen in de eigen woning

  (07-04-2015)

  Dinsdag 21 april van 10.00-15.30 uur vindt, voor de eerste keer, de beurs Bewust Wonen Westerkwartier plaats in De Postwagen, Hoofdstraat 53 in Tolbert. Het thema van de beurs is ‘langer blijven wonen in de eigen woning’.

 • Nieuwe vrachtwagen voor de gemeente Grootegast

  (25-03-2015)

  De gemeente Grootegast heeft dinsdag 24 maart een nieuwe vrachtauto van het merk MAN in gebruik genomen. De oude vrachtauto heeft 11 jaar dienst gedaan en was aan vervanging toe.

 • Update: storing verholpen, aanvragen/verlengen rijbewijs weer mogelijk

  (23-03-2015)

  Het aanvragen en verlengen van een rijbewijs is weer mogelijk. De internetstoring is verholpen. Vanwege de storing was het aanvragen en verlengen van een rijbewijs het grootste gedeelte van de maandagochtend niet mogelijk.

 • Leerplichtbureau Westerkwartier zet scholen in het zonnetje

  (19-03-2015)

  Bureau Leerplicht Westerkwartier (BLOK) trekt donderdag 19 maart langs alle middelbare scholen in het Westerkwartier om een bos bloemen te overhandigen. Op de Dag van de Leerplicht wil het leerplichtbureau daarmee de scholen bedanken voor de goede samenwerking. Het eerste bloemetje werd vanochtend in Grootegast door Marloes Wierenga van BLOK overhandigd aan vervangend schoolhoofd Cathrien Verburg-Broersma van De Woldborg in Grootegast.

 • Ook paspoort, ID-kaart en rijbewijs op afspraak

  (16-03-2015)

  Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs nodig, maar geen zin om te wachten tijdens de reguliere openingstijden? Vanaf woensdag 1 april kunt u ook op dinsdag- en donderdagmiddag op afspraak terecht in het gemeentehuis (Hoofdstraat 97, Grootegast) voor het aanvragen of verlengen van reisdocumenten of rijbewijs. U bent dan direct aan de beurt.

 • Provincialeweg Opende langere tijd afgesloten

  (13-03-2015)

  In verband met de herinrichting van het centrum van Opende wordt de Provincialeweg vanaf dinsdag 17maart voor langere tijd afgesloten. Het gedeelte van de weg tussen supermarkt Poiesz en de Sjallemastraat wordt grondig aangepakt en vernieuwd.

 • Gemeente Grootegast genomineerd voor Recycle Award

  (13-03-2015)

  In 2014 hebben gemeenten weer enthousiast gewerkt aan het nog beter scheiden van afval. Veel gemeenten doen het ontzettend goed en deze worden tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres, 19 maart in Utrecht, in het zonnetje gezet. Tijdens dit congres worden namelijk weer de Recycle Awards door Nedvang uitgereikt aan de best presterende gemeenten. Er worden Recycle Awards uitgereikt voor glas, voor kunststof en voor oudpapier & karton.

   

  Genomineerden

  Voordat de uitreiking zal plaats vinden maken wij vandaag eerst de genomineerde gemeenten bekend. Deze gemeenten hebben in 2014 de beste inzamelresultaten neergezet bij één van drie verpakkingsmaterialen. Gemeenten registreren bij Nedvang hoeveel ze inzamelen en dat leidt voor 2014 per materiaal tot de volgende top 3.

   

  Glas

  Oudpapier & Karton

  Kunststof

  Zoeterwoude

  Grootegast

  Zwartewaterland

  Woudenberg

  Twenterand

  Steenwijkerland

  Vught

  Tubbergen

  Horst aan de Maas

   

  Prijzen

  De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de borrel van het Gemeentelijk Afvalcongres op donderdag 19 maart in Defabrique (Utrecht). De winnende gemeenten ontvangen een mooie award en een recycletour voor 15 personen. Tijdens deze tour wordt het hele recycleproces van een verpakkingsmateriaal, naar keuze, gevolgd.

  - See more at: http://www.nedvang.nl/uitgelicht/genomineerden-voor-recycle-awards-zijn-bekend#sthash.8ritUz8r.eZwPTONA.dpuf

  In 2014 hebben gemeenten weer enthousiast gewerkt aan het nog beter scheiden van afval. Veel gemeenten doen het ontzettend goed en deze worden tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres, 19 maart in Utrecht, in het zonnetje gezet. Tijdens dit congres worden namelijk weer de Recycle Awards door Nedvang uitgereikt aan de best presterende gemeenten. Er worden Recycle Awards uitgereikt voor glas, voor kunststof en voor oudpapier & karton.

   

  Genomineerden

  Voordat de uitreiking zal plaats vinden maken wij vandaag eerst de genomineerde gemeenten bekend. Deze gemeenten hebben in 2014 de beste inzamelresultaten neergezet bij één van drie verpakkingsmaterialen. Gemeenten registreren bij Nedvang hoeveel ze inzamelen en dat leidt voor 2014 per materiaal tot de volgende top 3.

   

  Glas

  Oudpapier & Karton

  Kunststof

  Zoeterwoude

  Grootegast

  Zwartewaterland

  Woudenberg

  Twenterand

  Steenwijkerland

  Vught

  Tubbergen

  Horst aan de Maas

   

  Prijzen

  De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de borrel van het Gemeentelijk Afvalcongres op donderdag 19 maart in Defabrique (Utrecht). De winnende gemeenten ontvangen een mooie award en een recycletour voor 15 personen. Tijdens deze tour wordt het hele recycleproces van een verpakkingsmateriaal, naar keuze, gevolgd.

  - See more at: http://www.nedvang.nl/uitgelicht/genomineerden-voor-recycle-awards-zijn-bekend#sthash.8ritUz8r.eZwPTONA.dpuf

  De gemeente Grootegast is in de categorie oud papier en karton genomineerd voor de Recycle Award. Grootegast heeft in 2014 landelijk een van de beste inzamelresultaten behaald. Op 19 maart aanstaande wordt in Utrecht de winnaar bekendgemaakt.

 • 21 Groninger gemeenten naar Raad van State tegen gaswinningsbesluit

  (11-03-2015)

  21 Groninger gemeenten gaan bij de Raad van State in beroep tegen het gaswinningsbesluit van de minister van Economische Zaken. Dat hebben de 21 colleges van Burgemeester en wethouders vandaag besloten.

 • Basispakket "Hulp bij het huishouden" ontwikkeld

  (03-03-2015)

  Binnen het Westerkwartier is besloten om hulp bij het huishouden 1 per 1 januari 2015 af te schaffen. Met extra beschikbaar gestelde middelen vanuit het Rijk (HHT) is voor 2015 het “Basispakket Hulp bij het Huishouden” ontwikkeld. 

 • Verdien uw zorgkosten terug via uw belastingaangifte!

  (02-03-2015)

  Mensen met een beperking of (chronische) ziekte maken jaarlijks veel extra kosten voor bijvoorbeeld medische hulp. Gelukkig zijn die kosten voor een groot deel aftrekbaar via de belastingen. Hoe u dit kunt doen, ziet u op de geheel vernieuwde website www.meerkosten.nl. Nieuw op de website is informatie over de extra inkomensondersteuning die gemeenten geven.

 • Bepaal de naam van het nieuwe schoolgebouw in Opende!

  (27-02-2015)

  Aan de Verbindingsweg in Opende komt één schoolgebouw voor twee basisscholen: CDS De Klister en OBS Het Kompas. Maar hoe gaat het gebouw heten? Welke naam moet op de gevel worden aangebracht? Dat bepaal jij! De prijsvraag loopt tot en met 15 maart 2015 en is bedoeld voor alle inwoners van Opende en leerlingen van beide basisscholen.

 • Gemeentelijke belastingaanslag 2015 en WOZ-beschikking

  (26-02-2015)

  Eind februari heeft u de gemeentelijke belastingaanslag 2015 mét daarop vermeld de nieuwe WOZ-waarde per waardepeildatum 1 januari 2014 ontvangen.

 • Veiligheidshekken geplaatst bij milieustraat De Tweemat

  (26-02-2015)

  Vorige week zijn bij milieustraat De Tweemat in Grootegast veiligheidshekken geplaatst. De hekken zijn bedoeld om de vrije ruimte bij de randen van de afvalcontainers af te schermen, zodat niemand hier tussen kan vallen. Dit maakt het storten van afvalmaterialen veiliger voor zowel bezoekers als medewerkers van de Tweemat.

 • Werkzoekenden ingezet bij herstel houtsingels

  (25-02-2015)

  Bij het herstel van de houtsingels in de gemeente Grootegast worden dit jaar werkzoekenden ingeschakeld. Woensdagmiddag werd de aftrap van het project verricht door Jacqueline de Milliano, directeur van Landschapsbeheer Groningen, en wethouders Mark de Haan en Kor de Wagt. Dit vond plaats bij boerderij Rikkerda in Lutjegast.

 • Meer budget voor starterslening, maar alleen voor nieuwbouw

  (23-02-2015)

  Op 1 juni 2013 is de Starterslening Grootegast ingesteld voor koopstarters op de woningmarkt. Het budgetplafond was bereikt, maar de gemeenteraad van Grootegast heeft op 17 februari 2015 € 100.000,- extra beschikbaar gesteld. Dit budget is uitsluitend voor nieuwbouw.

 • Prijsuitreiking Milieuzakspel en première animatiefilm ‘Milieuzak Westerkwartier'

  (23-02-2015)

  Afgelopen vrijdag 20 februari reikte wethouder Jan Vos van de gemeente Marum een tablet uit aan de winnaars van het Milieuzakspel ‘Zakken vullen’. Daarna vond de première plaats van de animatiefilm ‘Milieuzak Westerkwartier.  Zowel het milieuzakspel als de animatiefilm over de milieuzak maken onderdeel uit van de campagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’.

 • Wethouder Smedes reikt prijzen uit aan winnaars zorgpuzzel

  (04-02-2015)

  Wethouder Sjabbo Smedes heeft woensdagmiddag de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars uit de gemeente Grootegast van de zorgpuzzel in de Zorgkrant. De uitreiking vond plaats in het Dienstencentrum.

  Zorgkrant

  Eind november 2014 werd in het Westerkwartier huis-aan-huis de informatiekrant 'Veranderingen in de zorg' bezorgd. In deze krant stond een Kennispuzzel. De oplossing was 'Zorgzaamheid kost niks'. Uit de goede inzendingen zijn tien winnaars getrokken. Zij ontvangen uit handen van de betreffende wethouders van hun gemeente een Westerkwartiers verrassingspakket.

  89 inzendingen

  Er kwamen 60 mailtjes en 29 kaarten of brieven binnen met de oplossing. Van deze 89 inzendingen kwamen er 27 uit de gemeente Grootegast, 23 uit Leek, 23 uit Zuidhorn en 13 uit Marum. Op 3 mailtjes stond geen adres vermeld.

  Op de foto v.l.n.r.:
  Mevr. S.K. Bonnema, Sebaldeburen
  Mevr. D. Huistra-Tuinstra, Grootegast
  Wethouder Sjabbo Smedes
  Mevr. M. Kooistra, Niekerk

   

 • Openbare defibrillator in centrum Grootegast

  (03-02-2015)

  Op initiatief van dorpsbelangen is in het centrum van Grootegast de eerste openbare defibrillator geplaatst. Deze AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat via gesproken opdrachten helpt bij reanimatie. De AED is op 26 januari door de gemeente geplaatst aan de gevel van het Dienstencentrum, aan de kant van de Hoofdstraat en het Marktplein.

 • Alzheimercafé on Tour met informatie over een ander zorgstelsel

  (30-01-2015)

  Het Alzheimercafe on Tour wordt vier maal per jaar georganiseerd voor de inwoners van Grootegast en Marum. De eerstvolgende keer is op 19 februari in woonzorgcentrum Het Hooge Heem in Grootegast.

 • Huistest helpt ouderen inbraakveilig te wonen

  (26-01-2015)

  Groningen is volgens de Risicomonitor Woninginbraken de veiligste provincie van ons land. In 2013 werden er gemiddeld 2,1 inbraken gepleegd per duizend huishoudens. Dat is ruim 5 procent minder  dan het jaar daarvoor. Ondanks de daling worden in Nederland nog steeds 200 woninginbraken per etmaal gepleegd. Slechts 9 procent daarvan wordt opgehelderd door de politie. Ouderen zijn vaak het slachtoffer van woninginbraak. De Huistest (www.huistest.nl) helpt ouderen via een korte test, gratis advies te krijgen over aanpassingen die de woning inbraakveilig maken.

 • Sportverenigingen klaarstomen voor de toekomst!

  (19-01-2015)

  Een goed functionerende sportvereniging is te herkennen aan een ‘Kloppend Hart’. Het bestuur, commissies, actieve leden en betrokkenen vormen samen het hart van uw vereniging. Hoe zorgt u als vereniging voor een goed ‘Kloppend Hart’? En hoe gaat u om met maatschappelijke, landelijke en regionale ontwikkelingen, zoals krimp, vergrijzing en een tekort aan leden en vrijwilligers? Welke ondersteuning is er nodig?

 • Informatieavond sanering Provincialeweg 68 in Opende

  (12-01-2015)

  Als onderdeel van de reconstructie van Opende, wordt de vervuilde grond onder het perceel bij Provincialeweg 68 en het aangrenzende wegdek gesaneerd. Op dinsdag 20 januari a.s. wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd om omwonenden te informeren over deze sanering.

 • Stormschade? Bel 112 bij spoed, bij geen spoed de gemeente

  (09-01-2015)

  Vanwege de storm komen veel meldingen binnen van schade. Heeft u schade? Bel dan bij spoed 112 en bij geen spoed de gemeente Grootegast via 0594 - 69 57 95.

 • Na amper een maand is de Nije Gast weer vol

  (18-12-2014)

  Alle appartementen in het gebouwencomplex de Nije Gast in Grootegast zijn verkocht of verhuurd. Van de 21 beschikbare appartementen zijn drie verkocht en de andere achttien verhuurd. De appartementen zijn deels eigendom van de gemeente Grootegast en deels van projectontwikkelaar Leyten.

 • Woonvisie Westerkwartier in de inspraak

  (17-12-2014)

  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast heeft de Woonvisie Westerkwartier 2015-2020 vanaf 28 november 2014 tot en met 8 januari 2015 vrijgegeven voor inspraak. Inwoners van de gemeente Grootegast en andere belanghebbenden kunnen in deze periode reageren op de regionale woonvisie. Deze ligt ter inzage in het gemeentehuis of is onderaan deze pagina te downloaden.

 • Zes dagen in de week gratis groenbrengdag

  (16-12-2014)

  Vanaf 1 januari 2015 kunnen inwoners van de gemeenten Grootegast, Leek en Marum tijdens openingstijden gratis groenafval naar milieustraat De Tweemat brengen. De gratis groenbrengdagen komen hierdoor te vervallen.

 • Vrijwilligerscentrale Grootegast sluit haar deuren

  (09-12-2014)

  De Vrijwilligerscentrale in de gemeente Grootegast sluit per 1 januari 2015 haar deuren. De gemeente heeft te maken met grote veranderingen in het takenpakket en is genoodzaakt te bezuinigen. 

 • Maak het inbrekers niet te makkelijk!

  (05-12-2014)

  De donkere wintermaanden zijn aangebroken. Vaak een gezellige periode zo rond de feestdagen. Maar ook een tijd waarin traditiegetrouw de meeste inbraken worden gepleegd. Aan onverlichte woningen zien inbrekers 's avonds dat bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder zicht is op verdachte situaties.

 • Aanwijzing oud-en-nieuwviering als collectieve festiviteit

  (04-12-2014)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten oudjaarsavond/nieuwjaarsnacht van 20.00 uur tot 06.00 uur aan te wijzen als collectieve festiviteit. De aanwijzing houdt in dat horecabedrijven in die periode niet hoeven te voldoen aan de normale geluidsnormen. Horecabedrijven hoeven hiervoor geen aparte ontheffing aan te vragen bij de gemeente.

 • Invoering trekkerrijbewijs naar verwachting op 1 juli 2015

  (04-12-2014)

  Omdat wij momenteel veel vragen krijgen over het in te voeren trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) is het volgende van belang: 

 • Scholenbouw Opende krijgt vorm

  (03-12-2014)

  De nieuwe samenwerkingsschool in Opende krijgt steeds meer vorm. Aan de Verbindingsweg komt één schoolgebouw voor CBS De Klister en OBS Het Kompas. Op onze Facebookpagina vindt u de laatste update in foto's.

 • Burgemeester Dijkstra opent schrijfmiddag op Dag van de Mensenrechten

  (01-12-2014)

  Woensdag 10 december is de Dag van de Mensenrechten. Amnesty International organiseert daarom op die dag de Schrijfmarathon: honderdduizenden mensen van over de hele wereld schrijven brieven. Voor mensen die onrecht is aangedaan, die gevangen zitten, gemarteld zijn of bedreigd worden.

 • Doezumer Oudjaars Ploeg wint Vrijwilligersprijs Grootegast 2014!

  (20-11-2014)

  Vrijdag 14 november was het weer zover: het jaarlijkse vrijwilligersfeest van de gemeente en Vrijwilligerscentrale in De Herberg in Grootegast. Het feest is bedoeld als waardering voor iedereen uit de gemeente die zich vrijwillig inzet. Traditiegetrouw werd het hoogtepunt van de avond weer gevormd door de uitreiking van de gemeentelijke Vrijwilligersprijs, een cheque t.w.v. € 500,--

 • Prijsuitreiking voor mooiste kunstwerk van plastic afval

  (19-11-2014)

  Aanstaande vrijdag 21 november worden de prijswinnende scholen bekendgemaakt van de wedstrijd voor het mooiste kunstwerk van afvalmaterialen. Om 10:15 uur verwelkomt wethouder Mark de Haan van de gemeente Grootegast in het gebouw van Penta Primair (Hoofdstraat 44 in Grootegast) vier scholen uit het Westerkwartier, die door de jury zijn genomineerd: CBS De Tweesprong uit Leek, CBS De Rietstek uit Kommerzijl en CBS Het Anker uit Zuidhorn. Ook de GBS Johannes Bogerman uit Grootegast is genomineerd. Deze school maakte voor Sint Maarten lampions van afvalmaterialen. Bij de prijsuitreiking is mascotte Bob van de milieuzakactie ook aanwezig.

 • Te koop of te huur: appartementen in de Nije Gast

  (19-11-2014)

  Nu de bewoners van Het Hooge Heem weer hun eigen onderkomen aan De Gast hebben, staan appartementen in de Nije Gast leeg. Deze appartementen zijn deels eigendom van de gemeente en deels van projectontwikkelaar Leijten.

 • Taken Plattelandshuis overgenomen door Gebiedscoöperatie Westerkwartier

  (18-11-2014)

  Per 1 november 2014 is het Plattelandshuis ondergebracht bij de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. In het Plattelandshuis Westerkwartier kunt u nog steeds terecht met uw ideeën of initiatieven die de leefbaarheid van het Westerkwartier bevorderen. Hierbij kunt u denken aan ideeën op het gebied van natuur en landbouw, maatschappelijke ontwikkeling, ondernemerschap, cultuur, recreatie en toerisme. Bij het Plattelandshuis helpen deskundigen van diverse organisaties u verder met uw idee of initiatief.

 • Doezumer Oudjaars Ploeg wint Vrijwilligersprijs Grootegast 2014

  (17-11-2014)

  Vrijdag 14 november was het weer zover: het jaarlijkse vrijwilligersfeest van de gemeente en Vrijwilligerscentrale in De Herberg in Grootegast. Dit jaar ging de Doezumer Oudjaars Ploeg er met de winst vandoor.

 • Met hetzelfde gemak...maak je een lampion!

  (11-11-2014)

  Op de ochtend van Sint Maarten (11 november) braken de leerlingen van de GBS Johannes Bogerman uit Grootegast in tijdens de wekelijkse vergadering van het college van burgemeester en wethouders. De 91 kinderen verrasten het college met zelfgemaakte lampionnen van afval en Sint Maartenliedjes. Zij werden door ‘Bob de milieuzak’, de nieuwe mascotte van de milieuzak, getrakteerd op snoep.

 • De Westerkwartiergemeenten nemen jeugdzorg over van Bureau Jeugdzorg

  (06-11-2014)

  De wethouders Welzijn uit het Westerkwartier (Wk) namen op dinsdag 4 november 2014 de zorg voor de jeugd van deze Wk gemeenten symbolisch over van Bureau Jeugdzorg. Twee managers van Bureau Jeugdzorg bezochten tijdens hun fietstocht door de provincie Groningen ook het Westerkwartier.

 • Milieuboer neemt kleine elektrische apparaten en frituurvet mee

  (03-11-2014)

  Sinds enige tijd kunnen kleine elektrische apparaten meegegeven worden aan de milieuboer in de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Hieronder vallen apparaten zoals een föhn, boormachine, scheerapparaat, mixer, strijkijzer, radio, cd-speler of computer (inclusief beeldscherm).

 • Provincie verlengt en verruimt Groninger Energiepremie

  (08-10-2014)

  De Groninger Energiepremie is verlengd tot 1 april 2015. Bovendien wordt de regeling verruimd. Tot 1 september kunnen woningeigenaren subsidie krijgen voor energiebesparing als ze drie of vier maatregelen uitvoeren. Na 1 september kunnen zij ook subsidie krijgen voor een of twee energiebesparende maatregelen. De verlenging en uitbreiding van de Groninger Energiepremie betekenen een investering van een half miljoen voor de provincie.

 • Hondenpoepzakjes in de put?

  (29-09-2014)
 • Wethouder De Wagt geeft startsein scholenbouw Opende

  (29-09-2014)
 • Sfeerimpressie gemeente-estafetteTocht om de Noord

  (29-09-2014)

  Dag één van de Tocht om de Noord voerde afgelopen zaterdag van Surhuisterveen tot Zuidhorn en dus midden door de gemeente Grootegast. Alle dorpen in onze gemeente werden aangedaan.

 • Nieuw telefoonnummer Veiligheidsregio Groningen en Brandweer Groningen

  (15-09-2014)

  Het algemene telefoonnummer van Veiligheidsregio Groningen en Brandweer Groningen is gewijzigd in 088 - 162 5000. Het oude nummer 050 - 367 4777 is niet meer in gebruik. Met deze wijziging is de organisatie Veiligheidsregio Groningen en de Brandweer ook voor inwoners van de gemeente Grootegast via dit centrale publieksnummer bereikbaar.

 • Westerkwartiergemeenten starten campagne om afval nog beter te scheiden

  (15-09-2014)

  Inwoners van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn scoren goed op het scheiden van huisafval aan de bron. Plastic, papier, metalen, glas, schillen en kleding worden al op ruime schaal gesorteerd aangeboden aan de milieuboer. Het systeem van inzameling van verpakkingsafval via de milieuzak is een van de meest succesvolle systemen in Nederland. In nauwe samenwerking met inzamelaar Hoeksema`s Regionale Milieudiensten (HRM) wordt het grootste gedeelte van het ingezamelde materiaal hergebruikt.

 • Internationaal schrijfproject op twee scholen in gemeente Grootegast

  (01-09-2014)

  Lutjegast/Sebaldeburen – Vrijdag 29 augustus werd de opening van het Abel Tasman Museum in Lutjegast aangegrepen om met een paar gasten, die voor deze gelegenheid uit Tasmanië en Nieuw Zeeland waren gekomen, het internationale schrijfproject voor basisscholieren (PenPalProject) een officieel tintje te geven.

 • Uitnodiging: informatiebijeenkomst Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang

  (14-08-2014)

  Bestemd voor: aanbieders Beschermd Wonen
  Donderdag 25 september 2014 van 14.00-16.00 uur in de stad Groningen

 • Stremming N980 tussen Zuidhorn en Niekerk

  (14-08-2014)

  Er worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de provinciale weg N980, gelegen tussen Zuidhorn en Niekerk. Verkeer zal worden omgeleid.

 • De verandering in de zorg raakt iedereen

  (24-06-2014)

  U hebt misschien al gehoord of gelezen, dat de gemeenten er vanaf 1 januari 2015 extra zorg- en ondersteuningstaken bij krijgen. Taken die het rijk en de provincie overhevelen naar de gemeenten. Het gaat om taken op het gebied van werk en inkomen, zorg en welzijn, opvoeding en jeugdzorg. Dat biedt kansen. Gemeenten kunnen de ondersteuning dichterbij organiseren, combineren en beter afstemmen op uw persoonlijke situatie. Het uitgangspunt daarbij is eigen kracht: we laten de regie zoveel mogelijk daar waar hij hoort, bij de inwoner en zijn of haar netwerk.

 • Uitslagen gemeenteraadsverkiezing gemeente Grootegast

  (21-03-2014)

  De officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezing is door het Centraal Stembureau vastgesteld op vrijdag 21 maart 2014 om 10.00 uur tijdens een openbare zitting in het gemeentehuis.

 • Goede prestaties afvalscheiding gemeenten Grootegast, Leek en Marum

  (05-03-2014)

  De gemeenten Grootegast, Leek en Marum werken als het gaat om afval samen binnen de Reinigingscommissie Westerkwartier. De commissie zet zich onder andere in om zoveel mogelijk afval aan de bron (bij u thuis) te scheiden en natuurlijk speelt daarbij de milieuboer een belangrijke rol. 

 • Gemeentelijke belastingaanslag 2014 en WOZ-beschikking

  (25-02-2014)

  Eind februari 2014 krijgt u de gemeentelijke belastingaanslag 2014 mét daarop vermeld de nieuwe WOZ-waarde per waardepeildatum 1 januari 2013.

 • Gemeente Grootegast gaat misbruik gehandicaptenparkeerkaarten tegen

  (17-09-2013)
  Gehandicaptenparkeerkaart

  Vanaf 1 juli registreert gemeente Grootegast de gehandicaptenparkeerkaarten die het aan zijn inwoners afgeeft in een landelijk register. Met die stap bindt gemeente Grootegast de strijd aan tegen diefstal en misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten.

Archief

Like

Adres gemeentehuis

Hoofdstraat 97
9861 AC Grootegast
Tel. : 14 0594
Email: info@grootegast.nl 

Openingstijden/contact

Digitale gemeentegids