Nieuws

Klik op de titel van het nieuwsbericht om het hele bericht te lezen.

 • Omgevingsloket 31 oktober niet bereikbaar

  (22-10-2014)

  Op vrijdag 31 oktober 2014 kunt u www.omgevingsloket.nl de hele dag niet gebruiken. De wijziging voor vergunningvrij bouwen in de vergunningcheck wordt die dag in de productieomgeving van het Omgevingsloket geplaatst. Deze wijziging treedt op 1 november in werking.

 • Heb jij een idee voor je leefomgeving? Schrijf je in voor Kern met Pit!

  (14-10-2014)

  Via de wedstrijd Kern met Pit worden bewonersgroepen uitgedaagd om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. De beste ideeën mogen deelnemen aan de wedstrijd. Ben je eenmaal binnen, dan opent dat deuren. Gedurende het uitvoeringsjaar staat de organisatie van de wedstrijd voor je klaar met tips en met contacten in hun netwerk. Lukt het je om je project binnen een jaar af te ronden, dan ontvang je duizend euro. Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM).

 • Donorweek 2014: zegt u ja?

  (14-10-2014)

  Voor het 5e achtereenvolgende jaar staat Nederland weer een hele week in het teken van orgaandonatie. Van zondag 12 oktober tot en met zondag 19 oktober is het namelijk weer Donorweek. Acht dagen lang zetten getransplanteerden, bekende Nederlanders, bedrijven, ziekenhuizen, gemeenten en mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij orgaandonatie zich in om zo veel mogelijk nieuwe donorregistraties te werven.

 • Dinsdag 14 oktober ondernemersavond met Harm Post van Groningen Seaports

  (09-10-2014)

  Let op: op de gemeentepagina in De Streekkrant staat per abuis vrijdag 14 oktober vermeld. Correct is dinsdag 14 oktober.

  Dinsdag 14 oktober aanstaande vindt een ondernemersavond  plaats voor ondernemers uit de gemeente Grootegast, Marum en Achtkarspelen  in het  BaronTheater in Opende (Verbindingsweg 9). Harm Post van Groningen Seaports zal een lezing geven. Hij zal ongetwijfeld spreken over de komst van Google naar de Eemshaven. De avond wordt geopend door burgemeester Kor Dijkstra.

 • Provincie verlengt en verruimt Groninger Energiepremie

  (08-10-2014)

  De Groninger Energiepremie is verlengd tot 1 april 2015. Bovendien wordt de regeling verruimd. Tot 1 september kunnen woningeigenaren subsidie krijgen voor energiebesparing als ze drie of vier maatregelen uitvoeren. Na 1 september kunnen zij ook subsidie krijgen voor een of twee energiebesparende maatregelen. De verlenging en uitbreiding van de Groninger Energiepremie betekenen een investering van een half miljoen voor de provincie.

 • Witte voetjes voor inbraakpreventie

  (06-10-2014)

  De politie heeft donderdagavond in samenwerking met vijf gemeenten in het noordwesten van de provincie Groningen een inbraakpreventieactie gehouden. Tijdens de actie werd door middel van gesprekken en zogenaamde witte voetjes inbraakpreventieadvies gegeven. Dit alles met het doel om de inwoners van de vijf gemeenten te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het voorkomen van een woninginbraak.

 • Tijdelijke maatregelen tijdens verhuizing Het Hooge Heem

  (03-10-2014)

  De bewoners van woonzorgcentrum Het Hooge Heem verhuizen vanaf komende maandag 6 oktober naar de nieuwbouwlocatie aan De Gast in Grootegast. Dit zal enige hinder veroorzaken.

 • Deze week worden de bladkooien weer geplaatst

  (29-09-2014)

  De herfst is vroeg dit jaar, dus is het ook weer tijd om bladkooien neer te zetten. Dat gebeurt deze week. In de bladkooien kan bladafval van gemeentelijke bomen worden gedeponeerd. De kooien zijn niet bedoeld voor snoeihout, resten van vaste planten en plastic zakken. De bladkooien zullen regelmatig worden geleegd. Vlak voor de jaarwisseling worden ze weer weggehaald.

 • Hondenpoepzakjes in de put?

  (29-09-2014)
 • Wethouder De Wagt geeft startsein scholenbouw Opende

  (29-09-2014)
 • Sfeerimpressie gemeente-estafetteTocht om de Noord

  (29-09-2014)

  Dag één van de Tocht om de Noord voerde afgelopen zaterdag van Surhuisterveen tot Zuidhorn en dus midden door de gemeente Grootegast. Alle dorpen in onze gemeente werden aangedaan.

 • Tocht om de Noord dwars door gemeente Grootegast

  (24-09-2014)

  Op zaterdag 27 en zondag 28 september wordt de negende editie van de Tocht om de Noord (TodN) gehouden. Zaterdag voert de wandeltocht van Surhuisterveen naar Zuidhorn en dus dwars door de gemeente Grootegast. Alle hoofdplaatsen worden aangedaan. Verspreid over twee dagen doen ruim zesduizend wandelaars mee aan dit wandelfestival met een duidelijk Groningse cultuurhistorische achtergrond. Dit jaar staat de Tocht om de Noord in het teken van het zintuig ‘ruiken’. Het thema is ‘Ontdek de ziel van de Groninger molen’.

 • Campagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’ van start

  (24-09-2014)
  Milieuboer en milieuzak

  De verantwoordelijke wethouders van de vier Westerkwartiergemeenten (Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn) geven vrijdagochtend het startschot voor de afvalcampagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’. Hiermee willen de gemeenten inwoners bewegen hun afval nog beter te scheiden bij de bron.

 • Nieuw telefoonnummer Veiligheidsregio Groningen en Brandweer Groningen

  (15-09-2014)

  Het algemene telefoonnummer van Veiligheidsregio Groningen en Brandweer Groningen is gewijzigd in 088 - 162 5000. Het oude nummer 050 - 367 4777 is niet meer in gebruik. Met deze wijziging is de organisatie Veiligheidsregio Groningen en de Brandweer ook voor inwoners van de gemeente Grootegast via dit centrale publieksnummer bereikbaar.

 • Westerkwartiergemeenten starten campagne om afval nog beter te scheiden

  (15-09-2014)

  Inwoners van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn scoren goed op het scheiden van huisafval aan de bron. Plastic, papier, metalen, glas, schillen en kleding worden al op ruime schaal gesorteerd aangeboden aan de milieuboer. Het systeem van inzameling van verpakkingsafval via de milieuzak is een van de meest succesvolle systemen in Nederland. In nauwe samenwerking met inzamelaar Hoeksema`s Regionale Milieudiensten (HRM) wordt het grootste gedeelte van het ingezamelde materiaal hergebruikt.

 • Burgemeesters van ‘down under’ openen Abel Tasman Museum in Lutjegast (nagekomen bericht)

  (08-09-2014)

  Lutjegast – Vrijdag 29 augustus hebben twee burgemeesters van de zustergemeenten van Grootegast in Tasmanië en Nieuw Zeeland het Abel Tasman Museum in Lutjegast met een heus kanonschot officieel geopend.

 • Internationaal schrijfproject op twee scholen in gemeente Grootegast

  (01-09-2014)

  Lutjegast/Sebaldeburen – Vrijdag 29 augustus werd de opening van het Abel Tasman Museum in Lutjegast aangegrepen om met een paar gasten, die voor deze gelegenheid uit Tasmanië en Nieuw Zeeland waren gekomen, het internationale schrijfproject voor basisscholieren (PenPalProject) een officieel tintje te geven.

 • Woonvisie Westerkwartier, denk mee!

  (29-08-2014)

  De vier gemeenten in het Westerkwartier werken aan een woonvisie waarbij ook de woningcorporaties betrokken zijn. Het is belangrijk om ook een bijdrage vanuit de dorpen een goede plek te geven. Ter voorbereiding op de woonvisie is door KAW een woningmarktonderzoek uitgevoerd en heeft op 30 juni 2014 een woondebat plaatsgevonden, waarbij professionele partijen en dorpsbelangenverenigingen aan het woord kwamen.

 • Uitnodiging: informatiebijeenkomst Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang

  (14-08-2014)

  Bestemd voor: aanbieders Beschermd Wonen
  Donderdag 25 september 2014 van 14.00-16.00 uur in de stad Groningen

 • Stremming N980 tussen Zuidhorn en Niekerk

  (14-08-2014)

  Er worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de provinciale weg N980, gelegen tussen Zuidhorn en Niekerk. Verkeer zal worden omgeleid.

 • Staat uw vereniging of organisatie goed in de gemeentegids vermeld?

  (05-08-2014)

  Vanaf maandag 11 augustus begint Akse Media met het actualiseren van de redactionele adressen voor de aankomende gemeentegids van Grootegast.

 • Tijdelijke vervanging raadslid Janet Bos-Wieringa (CU)

  (05-08-2014)

  Mevrouw Janet Bos-Wieringa (fractie ChristenUnie) uit Oldekerk zal in de periode 3 augustus tot en met 23 november haar werk als raadslid tijdelijk neerleggen in verband met haar zwangerschap.

 • Afschaffing tegemoetkomingen in extra zorgkosten van het Rijk

  (01-08-2014)

  Mensen met een chronische ziekte of een handicap hebben vaak extra zorgkosten door hun aandoening. Zij konden daarvoor een compensatie krijgen via de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en regeling Compensatie eigen risico (Cer). De tegemoetkomingen werden uitgekeerd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het kabinet heeft besloten om de Wtcg en Cer af te schaffen.

 • Dag van nationale rouw

  (23-07-2014)

  Minister-president Rutte heeft vandaag,  woensdag 23 juli 2014, tot dag van nationale rouw verklaard. Vandaag komen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Eindhoven.

 • Burgemeester Dijkstra overhandigt sleutel nieuwe woning Kroonsfeld

  (17-07-2014)

  Donderdagmiddag 17 juli heeft burgemeester Dijkstra symbolish een sleutel overhandigd aan Josefien Untied. Haar nieuwe twee-onder-één-kapwoning in Kroonsfeld in Oldekerk, werd vandaag opgeleverd.

 • De verandering in de zorg raakt iedereen

  (24-06-2014)

  U hebt misschien al gehoord of gelezen, dat de gemeenten er vanaf 1 januari 2015 extra zorg- en ondersteuningstaken bij krijgen. Taken die het rijk en de provincie overhevelen naar de gemeenten. Het gaat om taken op het gebied van werk en inkomen, zorg en welzijn, opvoeding en jeugdzorg. Dat biedt kansen. Gemeenten kunnen de ondersteuning dichterbij organiseren, combineren en beter afstemmen op uw persoonlijke situatie. Het uitgangspunt daarbij is eigen kracht: we laten de regie zoveel mogelijk daar waar hij hoort, bij de inwoner en zijn of haar netwerk.

 • Campina Open Boerderijdagen op 30 mei en 9 juni

  (19-05-2014)

  Op vrijdag 30 mei (dag na Hemelvaart) en op maandag 9 juni (Tweede Pinksterdag) vinden de landelijke Campina Open Boerderijdagen voor de negende keer plaats. 

 • Website gemeente Grootegast mag logo Waarmerk Drempelvrij voeren!

  (28-04-2014)

  Waarmerk Drempelvrij

  3 April is de website van de gemeente Grootegast, getoetst op (en geslaagd voor) de webrichtlijnen! De website voldoet hiermee aan internationale standaarden voor kwaliteit en toegankelijkheid. Voordelen van de webrichtlijnen zijn onder andere dat de website:

  • beter vindbaar is in zoekmachines
  • werkt op alle systemen
  • klantvriendelijk is
  • meer mensen bereikt
  • toegankelijk is voor alle bevolkingsgroepen.
 • Zo zit het met de OZB

  (26-03-2014)

  Eind februari heeft u de belastingaanslag voor 2014 ontvangen. Op deze aanslag staat ook de nieuwe WOZ-waarde met als peildatum 1 januari 2013 vermeld. We hebben u gevraagd om ons te bellen wanneer u vragen heeft over de WOZ-waarde. We zijn nu een paar weken verder en zijn heel tevreden over het aantal telefoontjes dat we krijgen. We merken tijdens zo'n gesprek dat het vaak niet helder is hoe die waarde tot stand komt. Onze toelichting geeft meestal de gevraagde duidelijkheid. Maar we komen ook wel eens met elkaar tot de conclusie dat er een bijstelling van deze waarde moet plaatsvinden. Daar komen we meestal wel uit of we leggen dit voor aan onze taxateur.

 • Stem mee voor de Abel Tasman Art Prize publieksprijs!

  (26-03-2014)

  Het afgelopen jaar is er door de gemeente Grootegast een unieke kunstwedstrijd voor jongeren uit de regio georganiseerd: de Abel Tasman Art Prize wedstrijd. Leerlingen van het voortgezet onderwijs en het MBO hebben voor deze wedstrijd de mooiste kunstwerken gemaakt rondom het thema ‘Omkeren’. De winnaar van deze prijs krijgt namelijk een geheel verzorgde reis van ongeveer drie weken naar Tasmanië (Australië)!

 • Uitslagen gemeenteraadsverkiezing gemeente Grootegast

  (21-03-2014)

  De officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezing is door het Centraal Stembureau vastgesteld op vrijdag 21 maart 2014 om 10.00 uur tijdens een openbare zitting in het gemeentehuis.

 • Lees de verkiezingskrant ook online

  (12-03-2014)
 • Goede prestaties afvalscheiding gemeenten Grootegast, Leek en Marum

  (05-03-2014)

  De gemeenten Grootegast, Leek en Marum werken als het gaat om afval samen binnen de Reinigingscommissie Westerkwartier. De commissie zet zich onder andere in om zoveel mogelijk afval aan de bron (bij u thuis) te scheiden en natuurlijk speelt daarbij de milieuboer een belangrijke rol. 

 • Vanaf 1 maart nieuwe openingstijden KCC mét en zonder afspraak

  (27-02-2014)

  Per 1 maart heeft het KlantContactCentrum nieuwe openingstijden. Vanaf die datum moet voor enkele zaken een afspraak worden gemaakt.

 • Paspoort twee keer zo lang geldig, ID-kaart zonder vingerafdrukken

  (26-02-2014)

  Vanaf maandag 20 januari 2014 worden er geen vingerafdrukken meer opgenomen bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart. Bij de aanvraag van een paspoort worden dan nog maar twee vingerafdrukken opgenomen in plaats van vier. 

 • Gemeentelijke belastingaanslag 2014 en WOZ-beschikking

  (25-02-2014)

  Eind februari 2014 krijgt u de gemeentelijke belastingaanslag 2014 mét daarop vermeld de nieuwe WOZ-waarde per waardepeildatum 1 januari 2013.

 • Bekendmakingen nu ook in dorpshuizen te raadplegen

  (03-02-2014)

  Vanaf deze week zijn de bekendmakingen van de gemeente Grootegast ook te raadplegen in het dorpshuis of een andere locatie in één van de zeven kernen van onze gemeente.

 • Archivering gemeentewebsite van start

  (08-01-2014)

  Vanaf nu is het mogelijk de website van de gemeente Grootegast met terugwerkende kracht te raadplegen. De gemeente laat via Archiefweb.eu haar website archiveren. Zo wordt voldaan aan de archiefwet.

 • Wie werden allemaal onderscheiden met de Abel Tasman Erepenning?

  (08-01-2014)

  Dinsdagavond kregen Jörgen Goos en Gea Tjoelker tijdens de nieuwjaarsreceptie van burgemeester Dijkstra de Abel Tasman Erepenning uitgereikt. De reden hiervoor was hun inspanning als ambassadeurs van Niekerk, Oldekerk en Faan, waarmee de titel 'Het Leukste Dorp van Groningen' werd behaald. Maar wat is de Tasmanpenning en wie gingen Jörgen en Gea voor?

 • Diftargegevens niet op te vragen

  (24-12-2013)

  Door een storing in het internetverkeer vanuit de gemeente Leek zijn de Diftargegevens momenteel niet op te vragen...
  Als u zich aanmeldt met DigiD krijgt u de tekst 'Onbekende gebruiker' te zien. Dit is een gevolg van de storing. De storing houdt in dat de Diftarbestanden niet naar internet zijn verstuurd. We zijn bezig de storing op te lossen en houden u op de hoogte van de vorderingen.
  Excuses voor het eventuele ongemak.

 • Vrijwilligersprijs 2013 naar vrijwilligers dorpshuis Lutjegast

  (26-11-2013)

  Het vrijwilligersteam van dorpshuis 't Kompas in Lutjegast heeft de vrijwilligersprijs 2013 in de wacht gesleept. Vrijdagavond kregen de Lutjegasters tijdens het vrijwilligersfeest een cheque van €500,- uitgereikt door burgemeester Dijkstra.

 • Grootegast wederom #1 twittergemeente van Groningen

  (25-11-2013)

  Voor de tweede keer op rij is de gemeente Grootegast de best twitterende gemeente van de provincie Groningen geworden. Dit blijkt uit onderzoek van Verschuren Advies dat maandag openbaar werd.

 • Geen spoedaanvragen reisdocumenten mogelijk op 14 november

  (13-11-2013)

  Op donderdag 14 november wordt ons reisdocumentensysteem  voor paspoorten en identiteitskaarten vervangen. Om die reden is het niet mogelijk om aanstaande aanstaande donderdag spoedaanvragen te verzenden. Aanvragen via de normale procedure is wel gewoon mogelijk.

 • Presentatie scholenbouw Opende

  (29-10-2013)

  In Opende gaan Christelijke Daltonbasisschool 'De Klister' en openbare basisschool 'Het Kompas' samen gebruikmaken van één nieuw schoolgebouw aan de Verbindingsweg.

 • Commercial Grootegast vanaf nu te zien!

  (07-10-2013)

  Zaterdagavond is de gemeentecommercial van Grootegast in het BaronTheater in première gegaan. De commercial laat de schoonheid van de gemeente Grootegast zien aan de hand van verschillende korte scènes op bijzondere locaties.

 • Veiligheidscampagne ‘Je hebt meer in huis dan je denkt!’ van start

  (23-09-2013)

  Je hebt meer in huis dan je denkt! Dat is ook dit keer de pay-off van de regionale veiligheidscampagne die van 23 september tot en met 23 december plaatsvindt.

 • Gemeente Grootegast gaat misbruik gehandicaptenparkeerkaarten tegen

  (17-09-2013)
  Gehandicaptenparkeerkaart

  Vanaf 1 juli registreert gemeente Grootegast de gehandicaptenparkeerkaarten die het aan zijn inwoners afgeeft in een landelijk register. Met die stap bindt gemeente Grootegast de strijd aan tegen diefstal en misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten.

 • Brand in het pand Hoofdstraat 21a te Grootegast

  (22-08-2013)

  Voor radio en tvNoord en in het Dagblad van het Noorden is aandacht geschonken aan de brand in het garagebedrijf van Jagersma te Grootegast. De suggestie werd gewekt dat de gemeente geweten zou hebben van de illegale bewoning. En ook zou de burgemeester de brandweer een zwijgplicht hebben opgelegd.

 • Gemeenten en schoolbesturen Westerkwartier stellen huisvestingsplan onderwijs op

  (31-05-2013)

  In het Westerkwartier werken de vier colleges en de schoolbesturen samen aan een Regionaal integraal huisvestingsplan onderwijs (RIHP).

 • Aanmelden voor audities kan nog!

  (22-05-2013)

  De Streekkrant, Foto Zuiderveld, Kapsalon Kreatief, het BaronTheater, filmmaker Gert Jaap Wiegers en de gemeente organiseren zaterdag a.s. audities voor een kwalitatieve gemeentecommercial (ca. 3 minuten) van de gemeente Grootegast. Hierbij zijn we op zoek naar acteurs die passen bij bepaalde scènes die zijn geschreven. Mannen, vrouwen, jong, oud; iedereen is welkom.

 • DigiD is beperkt bereikbaar vanwege terugkerende DDoS-aanvallen

  (26-04-2013)
  DigiD

  Op dit moment zijn er terugkerende DDoS-aanvallen op de website van DigiD. Tijdens deze aanvallen kan het zijn dat inloggen met uw DigiD tijdelijk niet mogelijk is. Wij adviseren u in zo’n geval later opnieuw in te loggen. Onze excuses voor dit ongemak.

  Ervaringen van eerdere aanvallen op andere organisaties leren dat nieuwe aanvallen en daarmee gepaard gaande tijdelijke verstoringen niet uitgesloten kunnen worden. Er is geen sprake van een inbraak op het systeem van DigiD, dus uw persoonlijke gegevens blijven geheim.

 • Grootegaster raad met inwoners in gesprek over herindeling

  (10-04-2013)

  De gemeenteraad van Grootegast nodigt bewoners uit om in gesprek te gaan over de plannen voor gemeentelijke herindeling. Maandag 22 april aanstaande zal in De Rotonde in Niekerk een bijeenkomst plaatsvinden om te praten over de vorming van de gemeente Westerkwartier.

 • Gratis compost voor inwoners Grootegast, Leek en Marum

  (19-03-2013)

  Op zaterdag 23 maart wordt landelijke een compostactie gehouden. Huishoudens kunnen dan drie zakken compost krijgen.
  De gemeenten Grootegast, Leek en Marum hebben besloten niet aan deze actie deel te nemen. Inwoners van deze gemeenten kunnen namelijk het hele jaar door gratis compost krijgen op de Milieustraat uiteraard zo lang de voorraad strekt.

 • Het gemeentenieuws van week 10

  (05-03-2013)
  de Streekkrant

  De gemeente Grootegast heeft een wekelijkse rubriek in De Streekkrant. In de gemeentepagina leest u over de gemeenteraad, officiële bekendmakingen, nieuws en meer.

 • Het gemeentenieuws van week 8

  (19-02-2013)
  De Streekkrant

  De gemeente Grootegast heeft een wekelijkse rubriek in De Streekkrant. In de gemeentepagina leest u over de gemeenteraad, officiële bekendmakingen, nieuws en meer.

 • Proef met mechanisch kappen binnenkort van start

  (15-02-2013)
  Boom

  Om te zorgen dat de houtsingels hun waarde behouden is goed onderhoud noodzakelijk. Dit kan op verschillende manieren; onder meer via periodieke dunning. Dit is een vrij kostbare oplossing. Machinaal afzetten is een goedkopere, maar niet minder aantrekkelijke manier van onderhoud. Landschapsbeheer Groningen en Boer & Natuur ZWK starten in de gemeente Grootegast een proef met deze nieuwe mechanische methode.

Archief

Like

Adres gemeentehuis

Hoofdstraat 97
9861 AC Grootegast
Tel. : 14 0594
Tel.: 0594 - 69 57 95
Fax : 0594 - 61 40 29

Email: info@grootegast.nl 

Openingstijden

Digitale gemeentegids