Fiets- en wandelroutes

In de gemeente zijn veel fiets- en wandelmogelijkheden. Uiteraard kunt u zonder voorbereiding een stuk fietsen of wandelen en ontdekken wat de natuur u te bieden heeft. Er zijn ook routes beschikbaar.

Wist u trouwens dat u met behulp van de website fietseropuit.nl in een paar eenvoudige stappen een prachtige fietsroute kunt samenstellen? 

Deze vindt u bij de Tourist Information-kantoren in het Westerkwartier, op www.touristinformationwesterkwartier.nl Externe site, opent in hetzelfde venster en een aantal vindt u hieronder. Eerst volgt een overzicht van de routes, vervolgens wordt elke route toegelicht.

Route Lengte Startpunt
Melle'spad
Pebe’spad
Pettenpad
3 km
2 km
2,2 km
Doezumertocht, Doezum
Verbindingspad Melle’spad en Pettenpad
Peebos Opende
Blotevoetenpad 1,5 km Kaleweg, Opende (9865 TD)
Jilt Dijksheideroute
Trimuntroute
2,3 km
1,8 km
Kolonieweg, Opende
Parkeerplaats Kloosterweg, Marum
Witte Nonnenpad 12 km Kerkje aan Noorderringweg, Marum
Curringhepad 4 km Provincialeweg, Kornhorn 
Leedaanzeggerspad 12 km Kerkje aan Blaasaf, Noordwijk 
Rikkerdapad
Abel Tasmanpad 
8 km
4 km 
Frans Visscherweg, Lutjegast
Kompasstraat, Lutjegast 
Struunroute 21 km  Grootegast/Lutjegast/Niekerk 
Sebaldebuurster Loopke 3 km Provincialeweg, Sebaldeburen
Westerkwartier pluspad totaal 165 km Verschillende startpunten
Rondje Grootegast (2x)  18-20-24 km  Hoofdstraat, Grootegast 
De Hooge Reed en Doezumertocht 1,5 en 3,2 km Bombay 16, Lutjegast
Abel Tasmanroute
ANWB route
35 km
40 km 
Lutjegast/Oldekerk
Marum/Leek 
Noordwiek ien 't ronne  22 of 40 km  Dorpshuis De Weme aan Westerweg, Noordwijk
Zoute Bagelroute  25 km  Bakkerom, tussen Boerakker en Oldekerk
Oostfriese landschap 50 km  Camping 't Strandheem, Opende 
Aansluiting fietsroutenetwerk Friesland 


Melle’spad, Pebe'spad en Pettenpad

Melle'spad is 3 km, start: Doezumertocht, Doezum

Pebe'spad is 2 km, verbinding Melle'spad en Pettenpad

Pettenpad is 2,2 km, start: Peebos, Opende

Bijna 9 kilometer aan natuurontdekroutes liggen er in het natuurgebied Doezumermieden, een gebied waar veen is afgegraven waardoor een complex van zogenaamde petgaten is ontstaan. De petgaten worden omgeven door vochtige hooilanden en kleine bosjes.. Knuppelbruggen en klaphekjes zijn aangelegde voorzieningen die passen in het karakter van het drassige landschap. ‘s Zomers zijn goede wandelschoenen misschien voldoende maar meestal zijn het “laarzenpaden”. Aangelijnd mogen honden mee. Het Pebe’spad verbind het Melle’spad met het Pettenpad waardoor u van urenlang wandelplezier kunt genieten. De routes zijn gemarkeerd. Bij de startpunten liggen informatiefolders.

Blotevoetenpad
1,5 km, start: Kaleweg, Opende (9865 TD)
Aansluitend op het Pettenpad vindt u het Blotevoetenpad. Een pad om te voelen, te ruiken, te horen en te zien. Een pad om te bungelen op een bank, te zweven tussen hemel en aarde, te mijmeren met je benen in het water en te klimmen in de hoogste kruin.'t Blôde Fuottenpaad is een bijzonder pad waarlangs en waarop van alles te doen is. Het is veilig, maar door het onbekende toch ook een beetje spannend. Kinderen kunnen gerust mee, de kleinsten wel onder leiding van volwassenen. Natuur beleven: niet van buiten, maar van binnen. Omdat onderweg schapen uw pad kruisen mogen honden niet mee. Meer informatie vind u op www.blotevoetenpad.nl Externe site, opent in hetzelfde venster.

Jilt Dijksheide- en Trimuntroute

Jilt Dijksheideroute is 2,3 km, start: Kloosterweg, Marum

Trimuntroute is 1,8 km, start: parkeerplaats Kloosterweg, Marum
Het enig overgebleven heideveld in de regio met het laatste stukje niet vergraven hoogveen. Staatsbosbeheer heeft in dit afwisselend landschap een natuurontdekroute uitgezet. Deze route is te combineren met de Trimuntroute door het bos van Trimunt. Bij het begin ligt een folder klaar met informatie over de natuur en de geschiedenis van de omgeving. Honden mogen mee.

Witte Nonnenpad

12 km, start: Kerkje aan Noorderringweg, Marum
Het lijkenhuisje van de kerk van Marum is het startpunt voor de ervaringsroute door het Haarsterbos, langs de waterkerende Leidijk en over de Jilt Dijksheide.Tijdens de vertelling in het lijkenhuisje en de wandelroute door bos en heide neemt de witte non u mee naar de middeleeuwse geschiedenis van het landschap. Meer informatie is te vinden op www.groningerkerken.nl Externe site, opent in hetzelfde venster.
 

Terug naar overzicht 

Curringhepad
4 km, start: Provincialeweg, Kornhorn
Vanaf het startpunt tussen nr. 28 en 34 aan de Provincialeweg in Kornhorn kunt u twee routes lopen die elkaar voor een klein gedeelte overlappen. U wandelt in een prachtig besloten houtsingelgebied. Daarnaast kunt u met kleine kinderen het Kabouterpad lopen, voor de wat oudere kinderen heet dit het natuurontdekpad.

Route 1, 'Natuur en Landschap', voert langs de Snipspoel, een oude pingoruïne met diverse insecten, salamanders en kikkers. Route 2, 'Mens en Landschap', geeft inzicht in de werk- en leefomstandigheden van de bewoners in de 19e en 20e eeuw. Routebeschrijvingen liggen in het metalen kastje bij het startpunt en bij de levensmiddelenwinkel De Hoek, hoek Noordwijkerweg-De Snipperij. Tijdens het lopen van het Kabouterpad nodigen vrolijke kabouters de kinderen uit om allerlei opdrachten uit te voeren. Al doende maken de kinderen kennis met bomen, planten, dieren en het weer. Ter afsluiting is er de mogelijkheid tot broodjes bakken op de vuurplaats. Het pad kan van maandag tot en met zaterdag worden besproken. Meer informatie vindt u op www.cenhek.nl Externe site, opent in hetzelfde venster.

Leedaanzeggerspad

12 km, start: Kerkje aan Blaasaf, Noordwijk
Vanuit het gerestaureerde lijkhuisje, gelegen aan de rand van het kerkhof bij de kerk, is een wandelroute aangelegd. Het is een route die in 1850, toen de rouwbrief, de telefoon en de telegraaf nog niet werd gebruikt, gelopen werd door een leedaanzegger om in Noordwijk en omgeving deur aan deur het overlijden van iemand te berichten. Het pad voert over nog bestaande en verdwenen paden. Meer informatie vindt u op www.kerknoordwijk.nl Externe site, opent in hetzelfde venster
 

Terug naar overzicht   

Rikkerda- en Abel Tasmanpad

Rikkerdapad is 8 km, start: Frans Visscherweg, Lutjegast

Abel Tasmanpad is 4 km, start: Kompasstraat, Lutjegast
Het Rikkerdapad en het Abel Tasmanpad zijn zogenaamde laarzenpaden. Het Rikkerdapad is een natuurpad dat kronkelt door het veengebied en coulisselandschap rondom Lutjegast. Het Abel Tasmanpad is een avontuurlijke ontdekkingstocht met speelse verbindingen (bijzondere bruggetjes, pontje) door het mooie landschap van Tasman’s geboortegrond. De route is bewegwijzerd en voorzien van informatiepanelen.

Struunroute

21 km, start: Grootegast/Lutjegast/Niekerk
In het Westerkwartier zijn 5 Struunroutes uitgezet. “Strunen” is Gronings voor struinen; ontspannen wandelen door een rustige omgeving. Ze zijn tussen de 10 en 20 km lang. Van de struunroutes zijn routeboekjes met uitgebreide beschrijvingen van het landschap, de dorpen en historische gebouwen (verkrijgbaar bij de VVV kantoren). Alle routes zijn rondwandelingen. De struunroute in de gemeente Grootegast voert over de 2 parallel lopende zandruggen in de gemeente (de zogenaamde gasten) en door het daartussen liggende laagveengebied. De route is 19 km lang maar heeft 2 inkortmogelijkheden. De route is onderaan deze pagina te downloaden.

Sebaldebuurster Loopke
3 km, start: Provincialeweg, Sebaldeburen
In Sebaldeburen is het eerste Ommetje gerealiseerd voor het project ‘Ommetjes in Groningen’ van Landschapsbeheer Groningen. Ommetjes zijn korte wandelingen die het landelijk gebied rondom dorpen beter toegankelijk maken en de beleving van het landschap een nieuwe impuls geven. Het Ommetje in Sebaldeburen geeft een goed beeld van de karakteristieke houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier. De wandelroute loopt gedeeltelijk over een historisch kloosterpad naar het voormalige Kuzemer klooster. De route in onderaan deze pagina te downloaden.
 
Westerkwartier pluspad
165 km, start: verschillende startpunten
Het Westerkwartierpluspad is een wandelroute van 165 km door het Groningse Westerkwartier en aangrenzende delen van Friesland en Drenthe. Het bijbehorende wandelboekje bevat 25 gedetailleerde kaarten van de route met bijbehorende routeaanwijzingen, afbeeldingen en toeristische informatie. Het routeboekje bestaat uit 84 pagina's en is geheel in full colour en is via Westerkwartier Pluspad Externe site, opent in hetzelfde venster te bestellen.
Een overzicht van alle bovenstaande wandelroutes kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Rondje Grootegast

18-20-24 km, start: Hoofdstraat, Grootegast
In de gemeente Grootegast zijn 2 fietsroutes uitgezet. De routebeschrijvingen beginnen in Grootegast maar u kunt natuurlijk op een zelf gekozen punt de route opstappen. Beide routes voeren u door een afwisselend landschap. Schilderachtige doorkijkjes in een intiem besloten landschap met boomwallen worden afgewisseld met weidse uitzichten over de open veenweiden.

  • Route 1 gaat via Lutjegast, Doezum, Opende en Kornhorn en is 24 km lang.
  • Route 2 gaat via Oldekerk, Niekerk, Faan, Westerzand en Lutjegast, waarbij u de keuze heeft om 18 of 20 km te fietsen.

U kunt beide routes onderaan deze pagina downloaden.


Terug naar overzicht 

De Hooge Reed en Doezumertocht
De Hooge reed is 1,5 km, rondwandeling Doezumertocht 3,2 km.
Start: verschillende startpunten, parkeerplaats bij fam. Beute, Bombay 16, Lutjegast. Hier kunt u, als het bord buiten staat, een kleine versnapering kopen.

Ten zuidwesten van Lutjegast ligt een kleine polder met een rijke geschiedenis: de Hoogemeeden. Omgeven door de wegen Bombay, De Wieren, Mieden en het Pier Vlasma(fiets)pad is de kans groot dat u er aan voorbij gaat. Dat hier tot ver in de twintigste eeuw huizen gestaan hebben, is niet bij iedereen bekend. De Hooge Reed leidt u door deze karakteristieke polder. Op sommige plekken kunt u over de graslanden kijken en met een beetje geluk een sprong reeën of een haas zien. Iets verderop verdwijnt u weer achter de coulissen; de elzensingels die kenmerkend zijn voor dit landschap.

De rust van nu staat in schril contrast met de bedrijvigheid in de vorige eeuw. De mensen werkten er hard voor een karig bestaan. Maar dit werd niet als zodanig ervaren: ‘Armoede hebben we niet gekend, we hadden altijd te eten.’ De Hooge Reed ontsluit niet alleen een gebied, maar ook de verhalen en anekdotes die anders zouden verdwijnen. Als u gaat genieten van De Hooge Reed, doe dat met stevig schoeisel of laarzen. Hier en daar kan het nat zijn. Vanwege de rust in het voorheen afgesloten gebied is het niet toegestaan de hond mee te nemen. Maar dat kan wel op het naastgelegen Pier Vlasmapad.

Terug naar overzicht 


Abel Tasmanroute en ANWB-route

Abel Tasmanroute is 35 km, start: Lutjegast/Oldekerk

ANWB-route is 40 km, start: Marum/Leek

De Abel Tasman fietsroute neemt u mee door de Gemeente Grootegast. Genoemd naar de in Lutjegast geboren ontdekker van Tasmanië en Nieuw-Zeeland loopt deze fietsroute voornamelijk langs natuurgebieden en agrarische gebieden. Een landschap dat is opgebouwd uit brede, langgerekte ruggen die door het landijs zijn gevormd en min of meer oost-west verlopen. De laagten tussen de ruggen zijn later gedeeltelijk dichtgegroeid met veen. Na ontginning door de eerste bewoners ontstond op de ruggen een besloten landschap met houtsingels op de perceelranden. Met het aangrenzende deel van de Friese wouden behoort dit gebied tot het kleinschaligste van Nederland. In contrast hiermee was het landschap in de laagten nogal open. Lutjegast is gelegen op de meest noordelijke rug. Deze ANWB route is bewegwijzerd. In het Westerkwartier starten nog 3 andere ANWB fietsroutes met als startplaats Marum (Marheemroute) en Leek (Nienoordroute en Meren en Madenroute). Meer informatie is te vinden op www.anwb.nl Externe site, opent in hetzelfde venster.

Noordwiek ien ’t ronne

22 of 40 km, start: Dorpshuis De Weme aan Westerweg, Noordwijk
Vanuit Noordwijk is een prachtige fietsroute uitgezet in de omgeving die naar keuze 22 of 40 km lang is. In de routeomschrijving wordt ruimschoots stilgestaan bij aandachtspunten zoals het monument van de gefusilleerde gijzelaars gesneuveld in 1944 en de markeringssteen van Yje Wijkstra, de zonderling die in 1929 vier veldwachters doodschoot. Meer informatie vindt u op www.kerknoordwijk.nl Externe site, opent in hetzelfde venster. De route is is onderaan deze pagina downloaden.

Zoute Bagelroute

25 km, start: Bakkerom, tussen Boerakker en Oldekerk
Bij Oldekerk ligt tussen de Langewolderderweg en de Kuzemerweg een nieuw natuurontwikkelingsterrein. In dit gebied is de oorspronkelijke eendenkooi in ere hersteld, is een kooikershuisje gebouwd en zijn houtsingels en vruchtbomen aangeplant. De Stichting Kuzemerkooi zorgt met behulp van vrijwilligers voor het onderhoud van het terrein. Langs de Kuzemerkooi loopt de Zoute Bagel Route. Rond 1900 staken de bewoners turf (bagels) als brandstof voor de kachel. Het hoge zoutgehalte van het veen ontstond toen dit gebied nog grensde aan de open zeearm en het veen bij vloed werd overspoeld met slib en zout water. Het veen verzoutte en raakte bedekt met een laag klei. De Zoute Bagelroute voert langs en over deze laagveengebieden. De route loopt over het Woldiep, met een zelfbedieningspontje kunt u naar de overkant. Meer informatie is te vinden op www.kuzemerkooi.nl Externe site, opent in hetzelfde venster. U kunt de route onderaan deze pagina downloaden.
 
Terug naar overzicht 
 
Oostfriese landschap

50 km, start: Camping ‘t Strandheem, Opende
Vanaf Camping ‘t Strandheem loopt deze route door het grensgebied van Zuidwest Groningen en Noordoost Friesland waarbij u karakteristieke dorpen kruist als Blauwverlaat, Gerkesklooster, Twijzel en Grootegast. De route kunt u online inzien Externe site, opent in hetzelfde venster, maar de route is ook verkrijgbaar bij de receptie van Camping ’t Strandheem.

Aansluiting fietsroutenetwerk Friesland
Van de Peebos ten noorden van Opende naar de Kolonieweg ten zuiden van Opende loopt een fietsroute die aansluit op het fietsknooppuntensysteem in Noordoost en Zuidoost Friesland. Het knooppuntensysteem is een netwerk van genummerde knooppunten waardoor u zelf uw route kunt samenstellen. Langs de routes staan infopanelen en er zijn kaarten van de netwerken verkrijgbaar bij de VVV kantoren. Meer informatie over het fietsroutenetwerk Friesland vindt u op  www.fietsroutenetwerk.net Externe site, opent in hetzelfde venster.

Een overzicht van alle bovenstaande wandelroutes kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Top