Nieuws

RSS
 • Vastgesteld “Bestemmingsplan Niekerk en Oldekerk Partiële herziening bijgebouwenregeling en locatie Matsloot” (gewijzigd)

  Burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast maken bekend dat de gemeenteraad op 21 november 2017 het Bestemmingsplan “Niekerk en Oldekerk Partiële herziening bijgebouwenregeling en locatie Matsloot” gewijzigd heeft vastgesteld.

 • Vastgesteld Bestemmingsplan “Grootegast” (gewijzigd)

  Burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast maken bekend dat de gemeenteraad op 21 november 2017 het Bestemmingsplan “Grootegast gewijzigd heeft vastgesteld.

 • Gemeentehuis vroeger gesloten op woensdag 13 december

  Let op! Op woensdag 13 december is het gemeentehuis om 16.00 uur gesloten vanwege een personeelsbijeenkomst.

 • Regeling meerkosten 

  Op 3 oktober 2017 heeft het college de regeling meerkostenexterne site, opent in hetzelfde venster vastgesteld.  Met deze regeling kan een tegemoetkoming in de meerkosten als gevolg van een (chronische) beperking of een chronische psychische of psychosociale aandoening worden aangevraagd.

 • Delegatie gemeente Grootegast bezoekt Tasmanië en Nieuw-Zeeland

  Op donderdag 7 december vertrekken burgemeester Ard van der Tuuk, wethouder Elly Pastoor, raadslid Myra Eeken, raadslid Gert van Werven en projectmanager Natasja Lubbers gezamenlijk met de voorzitters van de Abel Tasman Art Prize en Het Abel Tasman Museum naar Tasmanië en Nieuw-Zeeland via luchthaven Eelde.

 • Vrijwilligersprijs en –feest Grootegast

  Op donderdag 30 november vond in Het Kompas te Lutjegast het jaarlijkse vrijwilligersfeest plaats. Deze avond werden de vrijwilligers in de gemeente Grootegast in het zonnetje gezet, als blijk van waardering voor hun inzet in het afgelopen jaar. Het voltallige college van Burgemeester en Wethouders en de gemeentesecretaris van de gemeente hielpen deze avond in de bediening. Burgemeester Ard van der Tuuk reikte prijzen uit aan vrijwilligers die door een jury waren verkozen tot winnaars in de categorieën ‘Nieuw initiatief’, ‘Persoon’ en ‘Groep’.

 • Schriftelijke reactie op herindelingswet Tweede kamer

  Maandag 20 november 2017 heeft de regering het wetsvoorstel van de herindeling in het Westerkwartier naar de Tweede Kamer gestuurd.

 • Burgemeester Van der Tuuk geeft startschot vuurwerkvoorlichtingsdagen

  Donderdag 30 november geeft burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast het startschot voor de vuurwerkvoorlichtingsdagen op de gemeentewerf in Grootegast. Tijdens deze dagen worden de leerlingen van de groepen zeven en acht van de basisscholen en de eerste en tweede klas van de middelbare scholen in de gemeente bewust gemaakt van de gevaren van vuurwerk. Ook wordt stilgestaan bij het werk van de hulpverleners. Wat zijn de gevaren van vuurwerk? Wat zijn de gevolgen van onverantwoord gebruik? Hoe werkt de hulpverlening? De brandweer, ambulance, politie en bureau Halt geven workshops, waarin zij vanuit hun eigen discipline antwoorden geven op deze vragen.

 • Vacature: (beoogd) raadsgriffier gemeente Westerkwartier

  De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en een deel van de gemeente Winsum fuseren per 1 januari 2019 tot de nieuwe gemeente Westerkwartier. Dit wordt een gemeente met 62.000 inwoners en ruim 500 medewerkers.

 • Wetsvoorstel herindeling naar Tweede Kamer

  Maandag 20 november 2017 heeft de regering het wetsvoorstel voor de herindeling in het Westerkwartier aan de Tweede Kamer gestuurd.

 • Benadeeld door Fraude?

  Met de toename van de handel via het internet, neemt ook de kans op fraude toe. Ook de politie krijgt steeds meer te maken met aangiften van burgers bij fraude via internet (o.a. Marktplaats). Niet altijd is het te voorkomen maar u moet als koper op internet wel zelf alert blijven. Dat doet een ander niet voor u.

 • Wat doe je als je kindermishandeling of verwaarlozing vermoedt?

  De week van 20 tot en met 26 November 2017 is de Week tegen Kindermishandeling. De vier Westerkwartier gemeenten sluiten zich hierbij aan. In Nederland groeien ruim 118.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling wordt hier aandacht aan besteed.

 • Informatiebijeenkomst risico’s vrijwilligersorganisaties druk bezocht

  De informatiebijeenkomst over de risico’s van vrijwilligersorganisaties op maandag 13 november – georganiseerd door de gemeente Grootegast en Centraal Beheer – trok maar liefst 50 vrijwilligers uit de gemeente Grootegast. Aan de hand van de casus dug-out ongeval in Twijzel, werden de vrijwilligers geïnformeerd over verschillende soorten risico’s, de vrijblijvendheid van vrijwilligerswerk, aansprakelijkheid van de vrijwilliger en van het bestuur van de organisatie en verzekeringen die de risico’s afdekken.

 • Commissaris van de Koning breng bezoek aan gemeente Grootegast

  Vrijdag 17 november bracht René Paas, Commissaris van de Koning, een bezoek aan de gemeente Grootegast. Hij werd op het gemeentehuis ontvangen door het college van burgemeester en wethouders. Een bezoek aan Peebos en Stichting Zwembad Niekerk-Oldekerk stonden op het programma. Het bezoek werd afgesloten met een lunch in Grand Eetcafé De Klap.

 • Vacature: kwartiermaker/beoogd gemeentesecretaris

  De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en een deel van de gemeente Winsum fuseren per 1 januari 2019 tot de nieuwe gemeente Westerkwartier. Dit wordt een gemeente met 62.000 inwoners en ruim 500 medewerkers.

 • Deuren èn ogen gingen in Grootegast open voor brandveiligheid

  In het kader van de landelijke Brandpreventieweken stond de brandweer, samen met de gemeente Grootegast, op 18 en 30 oktober bij bijna 200 woningen in de omgeving Langeweg en Lijsterbesstraat op de stoep. Bij 137 woningen ging de deur hartelijk open. Door de brandweer en burgemeester Ard van der Tuuk en wethouder Elly Pastoor werden de Grootegasters aan de tand gevoeld over de brandveiligheid in hun eigen woning. Veel bewoners vonden het waardevol om samen stil te staan bij een belangrijke vraag: heb ik hoorbare rookmelders en sluit ik de binnendeuren ook om mijn overlevingskans bij brand te vergroten?

 • Burgemeestersruil

  De gemeenten Grootegast en Vlagtwedde krijgen deze week tijdelijk een andere burgemeester. Burgemeester Ard van der Tuuk van Grootegast en burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde ruilen 7 en 8 november met elkaar van gemeente. De burgemeesters volgen tijdens de ruil een soortgelijk programma.

 • Ixta Noa opent eerste inloopvoorziening in het Westerkwartier

  Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid komen twee inloopvoorzieningen van Ixta Noa in het Westerkwartier. Zuidhorn is de eerste plaats in de provincie Groningen, buiten de twee locaties in de stad, waar Ixta Noa haar deuren opent. De voorziening is gevestigd in Klein Hanckema aan de Kerkstraat 14 in Zuidhorn. Deze locatie ligt in het centrum van Zuidhorn en is goed bereikbaar.

  Woensdag 15 november om 14.00 uur opent wethouder Bert Nederveen van Zuidhorn deze nieuwe inloopvoorziening. Hij doet dit namens de vier gemeenten in het Westerkwartier.

 • Informatiebijeenkomst risico’s vrijwilligersorganisaties

  Op maandag 13 november wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd over de risico's van vrijwilligersorganisaties. Deze vindt plaats bij de Gemeentewerf, Rondweg 15 te Grootegast van 20.00 uur tot 22.00 uur. 

 • Uitreiking certificaten

  Vier deelnemers aan de door de Westerkwartiergemeenten georganiseerde cursus “Politiek Bewust Politiek Actief” hebben tijdens de raadsvergadering in Grootegast uit handen van burgemeester Ard van der Tuuk een certificaat van deelname gekregen.

 • Gemeente Grootegast partner van Social Impact Day Noord

  Op woensdag 1 november vindt in Groningen Social Impact Day Noord plaats. Op deze dag spreken toonaangevende ondernemers over hoe zij maatschappelijke impact met economisch succes combineren. Gemeente Grootegast is partner van dit evenement. Daarom neemt wethouder Elly Pastoor op deze dag plaats in een talkshow, waarin zij spreekt over de grootste uitdagingen van het Noorden.

 • Project Supermama van start in het Westerkwartier!

  Maandag 30 oktober de voorlichtingsbijeenkomst. Maandag 6 november start de eerste groep Supermama’s.

 • Vrijwilligersprijs 2017 gemeente Grootegast

  Organisaties en/of verenigingen  draaien grotendeels op vrijwilligers. Zonder vrijwilligers geen wedstrijden, optredens, kantinedienst, koffieochtenden en/of andere activiteiten.

 • Start aanleg parkeerplaatsen

  Wethouder Mark de Haan heeft met het leggen van de eerste trottoirband het startsein gegeven voor de aanleg van een nieuwe parkeerplaats bij sporthal De Leegens,  zwembad De Woldzoom en de sportvelden in Grootegast.

 • Cliënt-ervaringsonderzoek Wmo 2016

  Het Sociaal Planbureau Groningen (SPG) heeft het wettelijke verplichte cliënt-ervaringsonderzoek Wmo uitgevoerd over het jaar 2016.

 • Tweede gratis cursus: Politiek Bewust & Politiek Actief

  Geïnteresseerd in de lokale politiek in het Westerkwartier? Eind dit jaar start naar verwachting een tweede ronde van de gratis cursus Politiek Bewust & Politiek Actief. De eerste ronde begon deze week en is een enorm succes: er ontstond snel een wachtlijst voor de cursus. De Raadsgroep Herindeling besloot daarom gisteravond om een tweede cursus de organiseren. Daar zijn nog enkele plaatsen voor beschikbaar.

 • Bladkooien geplaatst

  Deze week worden op diverse locaties in de gemeente bladkooien geplaatst waarin u afgevallen blad kunt deponeren. Hieronder vindt u een overzicht van de locaties.

 • Uitnodiging Expertbijeenkomst Duurzaamheid 19 oktober

  Op 19 oktober wordt voor de gemeenteraden van de westerkwartiergemeenten een expertbijeenkomst met het thema duurzaamheid georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de overgang naar duurzame energiebronnen en worden praktijkvoorbeelden gegeven van duurzame projecten.

 • Rijvaardigheidstraining 25 oktober

  Verkeerswijzer Groningen (onderdeel van provincie Groningen) biedt u de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan een rijvaardigheidstraining voor automobilisten en brommobielen. De rijvaardigheidsbijscholing wordt gehouden op woensdag 25 oktober van 13.30 tot 16.30 uur in Het Hooge Heem, De Gast 4 te Grootegast.

 • CMV Oranje in het zonnetje gezet op Open Air Festival Grootegast

  Zaterdag 30 september, op het Open Air Festival Grootegast, is Christelijke Muziekvereniging Oranje in het zonnetje gezet. Deze zomer is de muziekvereniging wereldkampioen geworden in de eerste divisie op het Wereld Muziek Concours Kerkrade. Voor burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast was deze bijzondere prestatie reden om een Abel Tasman legpenning uit te reiken aan voorzitter Jelly Hoekstra. Van wethouder Mark de Haan kreeg de vereniging een cheque uitgereikt.

 • Vierde ondernemersavond Mo(o)i Grootegast

  Maandag 2 oktober aanstaande wordt de vierde ondernemersavond georganiseerd van Mo(o)i Grootegast. De eerste twee bijeenkomsten zijn georganiseerd door de gemeente Grootegast. Daarna is het stokje overgedragen aan de ondernemersvereniging Grootegast. Deze vierde bijeenkomst wordt gehouden in het LEGiO-museum. Het LEGiO-museum bestaat nu anderhalf jaar en er worden voorbereidingen getroffen voor twee nieuwe musea. Hierover geven initiatiefnemers toelichting op deze avond.

 • Wethouders helpen handje bij afval scheiden

  Op vrijdag 15 september 2017 om 10.00 uur helpen vier wethouders in Tolbert een handje bij het inzamelen van gescheiden huishoudelijk afval. Zij brengen hiermee de Westerkwartierbrede campagne om afval beter te scheiden onder de aandacht.

 • Loco-burgemeester Elly Pastoor opent Oktobermaand Kindermaand

  Ieder jaar wordt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe de Oktobermaand Kindermaand georganiseerd. De aftrap van het evenement is de jaarlijks terugkerende Burgemeestersactie. Op woensdag 13 september 2017 zal loco-burgemeester Elly Pastoor van de gemeente Grootegast een volksverhaal voorlezen aan de kinderen van de groepen 7 en 8 van De Groene Borg in Kornhorn.

 • Taxateur WOZ op pad: ook uw woning kan gecontroleerd worden

  Voor de Wet-WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken) vindt ieder jaar een hertaxatie plaats van de woningen/panden in de gemeente.

 • Traditie haringuitreiking Niekerk is nationaal erfgoed

  In Niekerk wordt tijdens de jaarlijkse haring uitreiking één ton haringen aan de lokale bevolking uitgedeeld. De traditie grijpt terug op een legaat uit 1476 van Menno Jeltema. De Menno Jeltema Stichting heeft samen met burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast, die ook secretaris is van de stichting, een ‘erfgoedplan’ geschreven. Met dit plan laat de stichting zien, dat zij de traditie in de toekomst willen behouden. Nu heeft Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland de Niekerker traditie toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed.

  Om dit heugelijke feit te vieren, zijn de burgemeester en de andere leden van de Menno Jeltema Stichting op maandag 24 juli bijeen gekomen in Niekerk. Bij het monument Haringeters hebben zij een haring gegeten. Vervolgens hebben zij de senioren van Niekerk in De Elzenhof een haring aangeboden en werd er ook een stop gemaakt bij De Zijlen.

 • IASC Conferentiegasten brengen bezoek aan Curringherveld

  Op donderdag 13 juli heeft de gemeente Grootegast internationale gasten welkom geheten die deelnamen aan de IASC Conferentie in Utrecht. Deze vond plaats van 10 t/m 14 juli. Tijdens een excursie werden een aantal natuurgebieden bezocht die door vrijwilligers en Staatsbosbeheer onderhouden worden.

 • Gezamenlijk Regionaal Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2017-2020 gemeenten en schoolbesturen Westerkwartier

  De vier gemeenten in het Westerkwartier hebben samen met de schoolbesturen in deze regio het Regionaal Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (RIHP) Westerkwartier 2017-2020 opgesteld. Dit document is een logisch vervolg op het goed ontvangen RIHP 2013-2016 en is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking.

 • Onderzoek wooneenheden voor vergunninghouders in Westerkwartier

  Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en nog in een asielzoekerscentrum wonen, kunnen doorstromen naar een eigen woonruimte. In 2016 gaat het  om de huisvesting van tienduizenden vergunninghouders. Elk half jaar bepaalt het Rijk het aantal vergunninghouders dat een gemeente moet huisvesten.  

 • Klankbordgroep gaat meepraten over integratie van vluchtelingen in Grootegast

  Hoe kunnen de bewoners van een asielzoekerscentrum het beste integreren in Grootegast? Op welke wijze moeten inwoners worden geïnformeerd? Op initiatief van de gemeente Grootegast wordt een klankbordgroep geformeerd om dit soort vragen te bespreken. De startbijeenkomst vindt plaats op donderdag 12 mei.

 • Inwoners over nieuwe Westerkwartiergemeente

  In de afgelopen maanden hebben inwoners mee kunnen denken en praten over de herindeling van de Westerkwartiergemeenten via een online enquête en via een van de twee bijeenkomsten in de Postwagen in Tolbert.

  Op de herindelingswebsite vindt u de uitkomsten en het vervolgproces.

 • Subsidie voor sanering asbestdaken huishoudens en bedrijven

  Vanaf 4 januari 2016 kunnen eigenaren van gebouwen die een dak met asbest hebben subsidie aanvragen voor sanering.

Archief
Top