Nieuws

RSS
 • Actualiseren adresgegevens gemeentegids

  Ieder jaar brengt Akse Media de gemeentegids voor Grootegast uit. Vanaf week 33 begint Akse Media met het actualiseren van de adresgegevens. Als uw organisatie of vereniging in de gids van 2017 staat, ontvangt u van Akse Media een e-mail met de vraag uw gegevens te controleren.

 • Uitbreiding parkeervoorzieningen sportpark Oldekerk-Niekerk

  De gemeente Grootegast heeft een bedrag van € 65.900,- beschikbaar gesteld voor het uitbreiden van de parkeervoorzieningen bij de sportvoorzieningen in Oldekerk-Niekerk. Daarvan profiteren de bezoekers van het overdekte zwembad Eekeburen, de sporthal, de voetbalvelden, de tennisbanen en De Smidse. Op 4 juli jl is men met de werkzaamheden begonnen.

 • Vertrouwd op weg met uw scootmobiel

  Een scootmobiel is een geweldig hulpmiddel waardoor u, zonder afhankelijk te zijn van anderen, deel kunt nemen aan het verkeer. Het verkeer wordt steeds drukker, verkeers-deelnemers ongeduldiger en verkeersregels wijzigen. Het is van groot belang dat u weet welke verkeersregels er gelden voor een scootmobiel en dat u uw vervoermiddel goed beheerst. Daarom biedt Verkeerswijzer Groningen (onderdeel van Provincie Groningen) u de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan een scootmobieltraining. 

  De training wordt gehouden op dinsdagmiddag 19 september, van 13.30 tot 16.30 uur, in en rond Het Hooge Heem, De Gast 4 in Grootegast.

 • Sportieve vakantieweek voor kinderen in de gemeente Grootegast

  Op maandag 24 juli heeft wethouder Elly Pastoor de sportieve week geopend. Van 24 tot en met 28 juli, worden sportieve en uitdagende activiteiten georganiseerd voor kinderen van de groepen 3 tot en met 8 in de gemeente Grootegast. Naast de alledaagse sporten, zoals voetbal, volleybal, hockey en tennis, kunnen de kinderen bijvoorbeeld boogschieten, BMX’en en kanoën.

 • Traditie haringuitreiking Niekerk is nationaal erfgoed

  In Niekerk wordt tijdens de jaarlijkse haring uitreiking één ton haringen aan de lokale bevolking uitgedeeld. De traditie grijpt terug op een legaat uit 1476 van Menno Jeltema. De Menno Jeltema Stichting heeft samen met burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast, die ook secretaris is van de stichting, een ‘erfgoedplan’ geschreven. Met dit plan laat de stichting zien, dat zij de traditie in de toekomst willen behouden. Nu heeft Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland de Niekerker traditie toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed.

  Om dit heugelijke feit te vieren, zijn de burgemeester en de andere leden van de Menno Jeltema Stichting op maandag 24 juli bijeen gekomen in Niekerk. Bij het monument Haringeters hebben zij een haring gegeten. Vervolgens hebben zij de senioren van Niekerk in De Elzenhof een haring aangeboden en werd er ook een stop gemaakt bij De Zijlen.

 • 24 juli t/m 1 september gemeentehuis 's middags gesloten

  Tijdens de zomervakantie van maandag 24 juli t/m vrijdag 1 september is het gemeentehuis 's middags gesloten. Het gemeentehuis is op dinsdag- en donderdagmiddag wel (op afspraak) geopend voor burgerlijke stand (zoals melding van voorgenomen huwelijk, geboorte of overlijden).

  Veel diensten zijn ook online aan te vragen

 • Nederlandse ambassadeur in Nieuw-Zeeland bezoekt gemeente Grootegast

  Dit jaar is het 375 jaar geleden dat Abel Tasman, geboren in Lutjegast, als eerste voet aan wal zette in Nieuw-Zeeland. Ter ere van deze mijlpaal bracht de Nederlandse ambassadeur in Nieuw-Zeeland, de heer Zaagman, op woensdag 19 juli een bezoek aan de gemeente Grootegast. Hij werd ontvangen op het gemeentehuis en bezocht samen met burgemeester Van der Tuuk en wethouder Pastoor het Abel Tasman Museum in Lutjegast. Aan het einde van de middag bracht het gezelschap een bezoek aan het Groninger Museum.

 • Veilig de zomer door

  Maak het inbrekers niet te makkelijk
  De gemeente Grootegast wil het aantal woninginbraken in de gemeente Grootegast verlagen. Daarom starten wij in de zomerperiode diverse preventieacties met de boodschap ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’.

 • 19 juli verkeersmaatregelen Opende

  In opdracht van de provincie Groningen wordt aan weerszijden van Opende Oost nieuwe zonemarkering aangebracht. Dit zal plaatsvinden op woensdag 19 juli a.s. tussen 09.00 en 11.00 uur. Er zal dan twee keer een verkeersstop toegepast worden van 10 tot maximaal 20 minuten.

 • Scheiding van afval nog een tikkeltje beter

  De Westerkwartiergemeenten scoren hoog in het scheiden van huishoudelijk afval. De waardering van de inwoners voor de wijze van inzameling is zeer hoog. Bij een landelijk onderzoek van de NOS en de regionale omroepen haalde de inzameling in de gemeenten Leek en Zuidhorn zelfs de hoogste scores (eerste en tweede plaats). Grootegast heeft in 2015 al eens de Recycle Award Oud papier en karton van Nedvang gewonnen als best presterende gemeente (meeste kilo’s per inwoner). De gemeenten zijn dan ook zeer tevreden met de medewerking die inwoners verlenen bij de gescheiden inzameling.

 • IASC Conferentiegasten brengen bezoek aan Curringherveld

  Op donderdag 13 juli heeft de gemeente Grootegast internationale gasten welkom geheten die deelnamen aan de IASC Conferentie in Utrecht. Deze vond plaats van 10 t/m 14 juli. Tijdens een excursie werden een aantal natuurgebieden bezocht die door vrijwilligers en Staatsbosbeheer onderhouden worden.

 • Hoogste punt nieuwbouw Grootegast

  In Grootegast worden langs de Noorderlaan, de Noorderdwarslaan en de G.P. Beukemalaan oude woningen afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. In totaal worden 42 woningen afgebroken om plaats te maken voor 35 nul-op-de meterwoningen. Bij 8 woningen werd gisteren het hoogste punt bereikt en dus sneden de directeur van de bouwvereniging Wold en Waard Janneke Klijn en wethouder Sjabbo Smedes gezamenlijk een taart aan. Door de vervanging van de oudere woningen ontstaat een aantrekkelijk woongebied op loopafstand van de centrumvoorzieningen in het dorp Grootegast.
   

 • Taxateur WOZ op pad

  Voor de Wet-WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken) vindt elk jaar een hertaxatie plaats van de woningen/panden in de gemeente. 

 • Stichting Urgente Noden actief in Grootegast

  De gemeente Grootegast verstrekt een subsidie aan Stichting Urgente Noden (SUN). Op maandag 10 juli ondertekenen Pim de Bruijne, voorzitter van SUN Groningen, en wethouder Elly Pastoor van de gemeente Grootegast het convenant. Met de subsidie kan de stichting inwoners helpen die in een urgente financiële noodsituatie verkeren. Steeds vaker verwijzen maatschappelijke en zorgorganisaties inwoners door naar SUN.

 • Raadsleden op excursie bij ondernemers

  De raadsleden van de gemeente Grootegast zijn graag op de hoogte van wat er leeft bij de ondernemers op het bedrijventerrein in Grootegast. Daarom is op vrijdag 7 juli een excursie georganiseerd, waarbij de raadsleden een bezoek brengen aan verschillende ondernemers op het bedrijventerrein. Vervolgens gaan de raadsleden en ondernemers met elkaar in gesprek over de wensen, toekomstplannen en eventuele knelpunten. De middag wordt afgesloten met een bezoek aan het LEGiO-museum.

 • Fotowedstrijd 2017 ZomervertierWesterkwartier

  Hoe vier jij de zomer in het Westerkwartier? Zet het op de foto en win vette prijzen!

  In 2019 gaan de vier gemeenten in het Westerkwartier samen. Vóór die tijd willen we met de fotowedstrijd “Zomervertier in het Westerkwartier” jeugd het Westerkwartier laten ontdekken. Waar bruist het en waar wordt plezier gemaakt? Iedereen tussen de 10 en 14 jaar mag meedoen, ook als je niet in het Westerkwartier woont. Wel moet de foto gemaakt zijn in de gemeente Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn of in het Middag-Humsterland gebied.

 • Winnaar Abel Tasman Art Prize 2016 komt naar Grootegast

  Op maandag 26 juni komt Abel Tasman Art Prize (ATAP) winnaar 2016, Arki Fargher uit Tasmanië, naar de gemeente Grootegast. Samen met de leden van de ATAP werkgroep ontvangt burgemeester Ard van der Tuuk de winnaar op het gemeentehuis.

 • Vergadering Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier

  De Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier vergadert op dinsdag 4 juli 2017, van 19.00 – 21.00 uur in het gemeentehuis te Leek, Tolberterstraat 66, 9351 BJ Leek.

 • Gemeentehuis gesloten op dinsdag 27 juni

  Wegens een personeelsreis is het gemeentehuis aanstaande dinsdag 27 juni gesloten.

 • BuitengewoonzijnNu

  Heeft u ideeën en wilt u die eindelijk eens uit gaan voeren? Wilt u een gaaf project doen, maar niet alleen? Bent u misschien al hard met iets bezig maar loopt u steeds vast? Doe de training BuitengewoonZijnNu en ontdek hoe we samen prachtige resultaten kunnen boeken. Dinsdag 20 juni om 19:30 – 22:00 uur is er een geheel vrijblijvende informatie avond; hier vertellen we over de training, kunt u al uw vragen stellen en geven we u vast een voorproefje.

 • Raadsleden benieuwd naar ervaringen met veranderingen in de zorg

  De gemeenteraden van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn organiseren op vrijdag 30 juni 2017 een inloopmiddag voor mensen die zorg ontvangen via de gemeente. Iedereen die te maken heeft (gehad) met de Wmo, de Jeugdwet of de Participatiewet is van harte welkom. De raden horen graag van inwoners of ze tevreden zijn over de zorg die ze ontvangen en of ze tevreden zijn over de samenwerking met de gemeente. 

  Gemeenten hebben sinds 2015 taken in het sociale domein overgenomen van het Rijk. De gemeenteraden vinden het belangrijk om te horen hoe het gaat met de overname van deze taken. De ervaringen van inwoners worden gebruikt om te kijken of en hoe de gemeenten het beleid moet bijstellen.

 • Naturalisatieceremonie van Nadiya Sharif en haar twee kinderen

  Vandaag, maandag 19 juni was er een naturalisatieceremonie in het gemeentehuis van Grootegast. Hierbij kregen mevrouw Nadiya Sharif en haar kinderen Ali en Hashim uit Grootegast de Nederlandse nationaliteit. Mevrouw Sharif, afkomstig uit Somalië, is in augustus 2010 met haar kinderen naar Nederland gekomen en in Grootegast gaan wonen. Haar buurvrouw, die haar altijd steunt en helpt was ook aanwezig bij de ceremonie.

 • Asfaltonderhoud 19 juni t/m 14 juli

  Vanaf maandag 19 juni vinden er asfaltwerkzaamheden plaats in de gemeente. De verwachting is dat de asfaltwerkzaamheden uiterlijk op vrijdag 14 juli 2017 zijn afgerond. De slijtlagen worden daarna op een later tijdstip aangebracht.

 • Meepraten in de politiek?

  Op 12 september start in de Westerkwartiergemeenten de gratis cursus ‘Politiek Actief’ van ProDemos. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Hiermee willen de betrokken gemeenten u enthousiast maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij.

 • Nu ook Whatsappen met de gemeente Grootegast

  De gemeente Grootegast is vanaf dinsdag 7 maart ook via WhatsApp bereikbaar. Het WhatsApp-nummer is bedoeld voor eenvoudige vragen en meldingen.De gemeente is bereikbaar via 06 46 000 313. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

 • Gezamenlijk Regionaal Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2017-2020 gemeenten en schoolbesturen Westerkwartier

  De vier gemeenten in het Westerkwartier hebben samen met de schoolbesturen in deze regio het Regionaal Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (RIHP) Westerkwartier 2017-2020 opgesteld. Dit document is een logisch vervolg op het goed ontvangen RIHP 2013-2016 en is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking.

 • Initiatiefrijk Westerkwartier

  In deze derde Zorgkrant besteden we vooral aandacht aan de vele initiatieven die in het Westerkwartier bestaan en ontstaan op het gebied van zorg en ondersteuning.

 • Onderzoek wooneenheden voor vergunninghouders in Westerkwartier

  Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en nog in een asielzoekerscentrum wonen, kunnen doorstromen naar een eigen woonruimte. In 2016 gaat het  om de huisvesting van tienduizenden vergunninghouders. Elk half jaar bepaalt het Rijk het aantal vergunninghouders dat een gemeente moet huisvesten.  

 • Ervaringen cliënten Wmo Westerkwartier overwegend positief 

  Het Sociaal Planbureau Groningen heeft de afgelopen maanden in het Westerkwartier het cliëntervaringsonderzoek uitgevoerd. Hiervoor hebben alle inwoners met een Wmo-maatwerkvoorziening, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, een taxipas of begeleiding, een vragenlijst ontvangen. 

 • Veilig internetten 

  Bijna iedereen maakt tegenwoordig gebruik van internet. Zakelijk of privé, met internet kunt u gemakkelijk informatie vinden en uitwisselen. Helaas komt internetoplichting of cybercrime steeds vaker voor. Meer en meer verschijnen in de media berichten over de verspreiding van computervirussen en malware.

 • Klankbordgroep gaat meepraten over integratie van vluchtelingen in Grootegast

  Hoe kunnen de bewoners van een asielzoekerscentrum het beste integreren in Grootegast? Op welke wijze moeten inwoners worden geïnformeerd? Op initiatief van de gemeente Grootegast wordt een klankbordgroep geformeerd om dit soort vragen te bespreken. De startbijeenkomst vindt plaats op donderdag 12 mei.

 • Inwoners over nieuwe Westerkwartiergemeente

  In de afgelopen maanden hebben inwoners mee kunnen denken en praten over de herindeling van de Westerkwartiergemeenten via een online enquête en via een van de twee bijeenkomsten in de Postwagen in Tolbert.

  Op de herindelingswebsite vindt u de uitkomsten en het vervolgproces.

 • Subsidie voor sanering asbestdaken huishoudens en bedrijven

  Vanaf 4 januari 2016 kunnen eigenaren van gebouwen die een dak met asbest hebben subsidie aanvragen voor sanering.

Archief
Top