Nieuws

RSS
 • Uitslag referendum Wiv 2017 per kiesdistrict

  Voorlopige uitslag referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) gemeente Grootegast per kiesdistrict

 • Terinzagelegging processen-verbaal raadgevend referendum

  Vanaf donderdag 22 maart 2018 liggen de processen-verbaal van de uitslag van het referendum N10 en de opgaven N11 tijdens de openingstijden ter inzage bij het KCC in het gemeentehuis. De periode van inzage duurt totdat de Kiesraad de uitslag van het referendum bekend heeft gemaakt, op donderdag 29 maart.

 • Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen

  Bewoners en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen vanaf maandag 19 maart terecht bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Vanaf dat moment kunt u (alleen) daar uw schade melden die het gevolg is van gaswinning in Groningen en gasopslag in Norg.

 • Westerkwartier reikt prijs uit tijdens Koplopersymposium duurzaam ondernemen

  Donderdagmiddag 22 maart reikt wethouder Karin Dekker namens de vier Westerkwartier gemeenten een prijs uit aan de beste en meest originele inzending van de Koploperprijsvraag. Zij doet dit tijdens het Koplopersymposium Westerkwartier in het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord op landgoed Nienoord.

 • Verantwoord houtstoken: hou rekening met de gezondheid van uw buren

  Steeds meer mensen hebben een houtkachel of een pelletkachel. Het gebruik varieert van af en toe voor de gezelligheid tot dagelijks gebruik als hoofdverwarming. Houtstoken veroorzaakt regelmatig geurhinder bij omwonenden en ook maakt een groeiend aantal mensen zich zorgen over de gevolgen van houtstoken voor de gezondheid.

 • Nieuwe organisatievorm welzijnswerk voor nieuwe gemeente Westerkwartier

  Eind februari hebben de vier colleges van de Westerkwartiergemeenten een besluit genomen over de organisatie van het welzijnswerk in de vier gemeenten per 1 januari 2019. Zij hebben besloten het welzijnswerk bij één partij, een nieuw op te richten lokale stichting, te beleggen en deze via een aanbestedingstraject te financieren.

 • Wethouder Mark de Haan trapt tuinseizoen af tijdens Landelijke Compostdag

  De winters in Nederland zijn veranderlijk. We hebben de schaatsen nog niet opgeborgen of de lente staat alweer voor de deur. Het begin van de lente staat bij veel mensen in het teken van het klaarmaken van de tuin. Wethouder Mark de Haan van de gemeente Grootegast trapt het tuinseizoen af tijdens de Landelijke Compostdag op 17 maart.

 • Inwoners Westerkwartier kiezen huisstijl nieuwe gemeente

  De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en het gebied Middag (gemeente Winsum) worden vanaf 1 januari 2019 samen één gemeente: Westerkwartier. Een gemeente die dichtbij, nuchter en ambitieus wil zijn. Bij de nieuwe gemeente hoort ook een nieuw gezicht. Herkenbaar, eigentijds en tijdloos. Bureaucombinatie 100pk/Mixr uit Groningen heeft twee ideeën voor de huisstijl met logo uitgewerkt. Dit komt straks op verschillende uitingen terug, bijvoorbeeld de website, op de auto's van de gemeente en op het briefpapier. Medio 2018 introduceren we de nieuwe huisstijl.

 • Ontwerpbestemmingsplan “Droomwonen, Opende”

  Burgemeester en wethouders van Grootegast maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan “Droomwonen Opende” met ingang van donderdag 22 februari 2018 voor de duur van zes weken ter inzage ligt bij het Klanten Contact Centrum. Gedurende deze termijn kan een ieder een zienswijze naar voren brengen.

 • Inwoners Westerkwartier nemen voortouw in visie op cultuur

  Wie is eigenlijk de belangrijkste spil als het gaat om het aanbod van cultuur in een gemeente? Is dat de gemeente zelf? Of zijn dit de inwoners? In de Westerkwartiergemeenten nemen de inwoners zelf het voortouw. Een groep van 20 inwoners die cultuur hoog in het vaandel hebben staan, hebben een cultuurdenktank opgezet. Deze culturele denktank realiseert zich dat een gezamenlijke visie en gebundelde krachten van groot belang zijn om culturele activiteiten te organiseren die dichter bij de burger staan. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van elkaars netwerk. Samen sta je immers sterker.

 • Vergadering Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier

  De Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier vergadert op maandag 19 februari 2018, van 20.00 – 22.00 uur in het gemeentehuis te Leek, Tolberterstraat 66, 9351 BJ Leek.

 • Incidenteel Cultuurbudget: dien uw aanvraag in

  Organiseert u een project dat betrekking heeft op amateurkunst of erfgoed? Dan is het Incidenteel Cultuurbudget misschien iets voor u.

 • Jan de Jong voorgedragen als beoogd griffier gemeente Westerkwartier

  De selectiecommissie van de Raadsgroep Herindeling draagt Jan de Jong voor als beoogd griffier van de raad van de nieuwe gemeente Westerkwartier. Wanneer de Raadsgroep hem heeft benoemd, vervult hij tot de herindeling de rol van kwartiermaker voor de griffie van de nieuwe gemeente. De verwachting is dat hij 1 mei 2018 start.

 • Beperkte openingstijden voorjaarsvakantie

  Maandag 26 februari t/m vrijdag 2 maart 2018 is het gemeentehuis beperkt open i.v.m. de voorjaarsvakantie. We zijn dagelijks van 09.00 tot 12.00 uur open en dinsdag- en donderdagmiddag alleen op afspraak voor burgerlijke stand. Het zorgloket zal gesloten zijn. Bezoekers kunnen terecht bij het KlantContactCentrum.

 • 21 maart geen gemeenteraadsverkiezingen, wel raadgevend referendum

  Woensdag 21 maart aanstaande vinden in de meeste gemeenten in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen plaats, maar NIET in de Westerkwartiergemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.

 • Lezing van André Kuipers in het Barontheater

  In het kader van Abel Tasman 375 jaar hebben de gemeenten Grootegast, Achtkarspelen, Leek, Marum en Zuidhorn samen met het Barontheater dé hedendaagse ontdekkingsreiziger André Kuipers uitgenodigd voor een inspirerende lezing over pionieren, innovatie en techniek op 23 januari 2018.
 • Kort reisverslag “Delegatie Grootegast bezoekt Tasmanië en Nieuw-Zeeland”

  Zoals bekend is een delegatie van gemeente Grootegast 7 december op het vliegtuig gestapt naar Tasmanië en Nieuw-Zeeland. De reis begon voorspoedig, maar tijdens hun verblijf in Tasmanië brak wethouder Elly Pastoor haar enkel en moest daar geopereerd worden. Vervolgens liep het programma in Tasmanië niet meer geheel volgens planning. Er werden wijzigingen aangebracht om Elly Pastoor te steunen. Ondertussen is Elly Pastoor weer thuis en neemt ze haar rust.

  In dit kort reisverslag worden drie speciale momenten van de reis uitgelicht.

 • Gemeente Grootegast op schema met afspraakbanen

  In 2015 hebben het kabinet en werkgevers afgesproken dat ze extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Voor 2026 moeten er landelijk 100.000 banen worden gecreëerd. Waar andere gemeenten moeite hebben te voldoen aan deze afspraak, loopt de gemeente Grootegast ruim voor op schema.

 • Overige kerstbomen worden nog opgehaald

  Op verschillende plaatsen zijn niet alle kerstbomen opgehaald. De hoeveelheid kerstbomen is van tevoren onderschat. De resterende kerstbomen die nog aan de weg liggen worden deze week alsnog opgehaald. 

 • Nieuwjaarstoespraak 2018 burgemeester Ard van der Tuuk

  Hieronder kunt u de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Ard van der Tuuk teruglezen. Deze woorden sprak hij op dinsdag 9 januari tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in Niekerk.

 • Subsidiemogelijkheden bij het Incidenteel Cultuurbudget

  Met de inzet van het ICB wil de provincie Groningen regionale projecten stimuleren op het gebied van amateurkunst en/of erfgoed, gericht op één of meerdere van de volgende specifieke doelen:

 • Nieuwjaarsreceptie 9 januari 2018

  De gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie wordt op dinsdag 9 januari 2018 gehouden in het dorpshuis “De Rotonde” te Niekerk.

 • Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toegewenst

  De gemeente Grootegast wenst iedereen een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toe!

 • Gewijzigde openingstijden feestdagen

  - Tijdens de kerstvakantie van 23 december t/m 7 januari is het gemeentehuis alleen 's ochtends geopend en is het zorgloket ondergebracht bij het KlantContactCentrum.

  - Op 1e en 2e kerstdag (maandag 25 en dinsdag 26 december) is het gemeentehuis gesloten.

  - Op nieuwjaarsdag (maandag 1 januari) is het gemeentehuis gesloten.

  - Op maandag 8 januari is het gemeentehuis vanaf 10.00 uur geopend i.v.m. een personele aangelegenheid.

  - Voor burgerlijke stand kunt u tijdens de kerstvakantie (dinsdag- en donderdagmiddag) online een afspraak maken.

 • Vastgesteld “Bestemmingsplan Niekerk en Oldekerk Partiële herziening bijgebouwenregeling en locatie Matsloot” (gewijzigd)

  Burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast maken bekend dat de gemeenteraad op 21 november 2017 het Bestemmingsplan “Niekerk en Oldekerk Partiële herziening bijgebouwenregeling en locatie Matsloot” gewijzigd heeft vastgesteld.

 • Vastgesteld Bestemmingsplan “Grootegast” (gewijzigd)

  Burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast maken bekend dat de gemeenteraad op 21 november 2017 het Bestemmingsplan “Grootegast gewijzigd heeft vastgesteld.

 • Delegatie gemeente Grootegast bezoekt Tasmanië en Nieuw-Zeeland

  Op donderdag 7 december vertrekken burgemeester Ard van der Tuuk, wethouder Elly Pastoor, raadslid Myra Eeken, raadslid Gert van Werven en projectmanager Natasja Lubbers gezamenlijk met de voorzitters van de Abel Tasman Art Prize en Het Abel Tasman Museum naar Tasmanië en Nieuw-Zeeland via luchthaven Eelde.

 • Schriftelijke reactie op herindelingswet Tweede kamer

  Maandag 20 november 2017 heeft de regering het wetsvoorstel van de herindeling in het Westerkwartier naar de Tweede Kamer gestuurd.

 • Vacature: (beoogd) raadsgriffier gemeente Westerkwartier

  De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en een deel van de gemeente Winsum fuseren per 1 januari 2019 tot de nieuwe gemeente Westerkwartier. Dit wordt een gemeente met 62.000 inwoners en ruim 500 medewerkers.

 • Burgemeestersruil

  De gemeenten Grootegast en Vlagtwedde krijgen deze week tijdelijk een andere burgemeester. Burgemeester Ard van der Tuuk van Grootegast en burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde ruilen 7 en 8 november met elkaar van gemeente. De burgemeesters volgen tijdens de ruil een soortgelijk programma.

 • Ixta Noa opent eerste inloopvoorziening in het Westerkwartier

  Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid komen twee inloopvoorzieningen van Ixta Noa in het Westerkwartier. Zuidhorn is de eerste plaats in de provincie Groningen, buiten de twee locaties in de stad, waar Ixta Noa haar deuren opent. De voorziening is gevestigd in Klein Hanckema aan de Kerkstraat 14 in Zuidhorn. Deze locatie ligt in het centrum van Zuidhorn en is goed bereikbaar.

  Woensdag 15 november om 14.00 uur opent wethouder Bert Nederveen van Zuidhorn deze nieuwe inloopvoorziening. Hij doet dit namens de vier gemeenten in het Westerkwartier.

 • Informatiebijeenkomst risico’s vrijwilligersorganisaties

  Op maandag 13 november wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd over de risico's van vrijwilligersorganisaties. Deze vindt plaats bij de Gemeentewerf, Rondweg 15 te Grootegast van 20.00 uur tot 22.00 uur. 

 • Uitreiking certificaten

  Vier deelnemers aan de door de Westerkwartiergemeenten georganiseerde cursus “Politiek Bewust Politiek Actief” hebben tijdens de raadsvergadering in Grootegast uit handen van burgemeester Ard van der Tuuk een certificaat van deelname gekregen.

 • Gemeente Grootegast partner van Social Impact Day Noord

  Op woensdag 1 november vindt in Groningen Social Impact Day Noord plaats. Op deze dag spreken toonaangevende ondernemers over hoe zij maatschappelijke impact met economisch succes combineren. Gemeente Grootegast is partner van dit evenement. Daarom neemt wethouder Elly Pastoor op deze dag plaats in een talkshow, waarin zij spreekt over de grootste uitdagingen van het Noorden.

 • Vrijwilligersprijs 2017 gemeente Grootegast

  Organisaties en/of verenigingen  draaien grotendeels op vrijwilligers. Zonder vrijwilligers geen wedstrijden, optredens, kantinedienst, koffieochtenden en/of andere activiteiten.

 • Start aanleg parkeerplaatsen

  Wethouder Mark de Haan heeft met het leggen van de eerste trottoirband het startsein gegeven voor de aanleg van een nieuwe parkeerplaats bij sporthal De Leegens,  zwembad De Woldzoom en de sportvelden in Grootegast.

 • Cliënt-ervaringsonderzoek Wmo 2016

  Het Sociaal Planbureau Groningen (SPG) heeft het wettelijke verplichte cliënt-ervaringsonderzoek Wmo uitgevoerd over het jaar 2016.

 • Tweede gratis cursus: Politiek Bewust & Politiek Actief

  Geïnteresseerd in de lokale politiek in het Westerkwartier? Eind dit jaar start naar verwachting een tweede ronde van de gratis cursus Politiek Bewust & Politiek Actief. De eerste ronde begon deze week en is een enorm succes: er ontstond snel een wachtlijst voor de cursus. De Raadsgroep Herindeling besloot daarom gisteravond om een tweede cursus de organiseren. Daar zijn nog enkele plaatsen voor beschikbaar.

 • Bladkooien geplaatst

  Deze week worden op diverse locaties in de gemeente bladkooien geplaatst waarin u afgevallen blad kunt deponeren. Hieronder vindt u een overzicht van de locaties.

 • Uitnodiging Expertbijeenkomst Duurzaamheid 19 oktober

  Op 19 oktober wordt voor de gemeenteraden van de westerkwartiergemeenten een expertbijeenkomst met het thema duurzaamheid georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de overgang naar duurzame energiebronnen en worden praktijkvoorbeelden gegeven van duurzame projecten.

 • Rijvaardigheidstraining 25 oktober

  Verkeerswijzer Groningen (onderdeel van provincie Groningen) biedt u de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan een rijvaardigheidstraining voor automobilisten en brommobielen. De rijvaardigheidsbijscholing wordt gehouden op woensdag 25 oktober van 13.30 tot 16.30 uur in Het Hooge Heem, De Gast 4 te Grootegast.

 • CMV Oranje in het zonnetje gezet op Open Air Festival Grootegast

  Zaterdag 30 september, op het Open Air Festival Grootegast, is Christelijke Muziekvereniging Oranje in het zonnetje gezet. Deze zomer is de muziekvereniging wereldkampioen geworden in de eerste divisie op het Wereld Muziek Concours Kerkrade. Voor burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast was deze bijzondere prestatie reden om een Abel Tasman legpenning uit te reiken aan voorzitter Jelly Hoekstra. Van wethouder Mark de Haan kreeg de vereniging een cheque uitgereikt.

 • Vierde ondernemersavond Mo(o)i Grootegast

  Maandag 2 oktober aanstaande wordt de vierde ondernemersavond georganiseerd van Mo(o)i Grootegast. De eerste twee bijeenkomsten zijn georganiseerd door de gemeente Grootegast. Daarna is het stokje overgedragen aan de ondernemersvereniging Grootegast. Deze vierde bijeenkomst wordt gehouden in het LEGiO-museum. Het LEGiO-museum bestaat nu anderhalf jaar en er worden voorbereidingen getroffen voor twee nieuwe musea. Hierover geven initiatiefnemers toelichting op deze avond.

 • Traditie haringuitreiking Niekerk is nationaal erfgoed

  In Niekerk wordt tijdens de jaarlijkse haring uitreiking één ton haringen aan de lokale bevolking uitgedeeld. De traditie grijpt terug op een legaat uit 1476 van Menno Jeltema. De Menno Jeltema Stichting heeft samen met burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast, die ook secretaris is van de stichting, een ‘erfgoedplan’ geschreven. Met dit plan laat de stichting zien, dat zij de traditie in de toekomst willen behouden. Nu heeft Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland de Niekerker traditie toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed.

  Om dit heugelijke feit te vieren, zijn de burgemeester en de andere leden van de Menno Jeltema Stichting op maandag 24 juli bijeen gekomen in Niekerk. Bij het monument Haringeters hebben zij een haring gegeten. Vervolgens hebben zij de senioren van Niekerk in De Elzenhof een haring aangeboden en werd er ook een stop gemaakt bij De Zijlen.

 • IASC Conferentiegasten brengen bezoek aan Curringherveld

  Op donderdag 13 juli heeft de gemeente Grootegast internationale gasten welkom geheten die deelnamen aan de IASC Conferentie in Utrecht. Deze vond plaats van 10 t/m 14 juli. Tijdens een excursie werden een aantal natuurgebieden bezocht die door vrijwilligers en Staatsbosbeheer onderhouden worden.

 • Gezamenlijk Regionaal Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2017-2020 gemeenten en schoolbesturen Westerkwartier

  De vier gemeenten in het Westerkwartier hebben samen met de schoolbesturen in deze regio het Regionaal Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (RIHP) Westerkwartier 2017-2020 opgesteld. Dit document is een logisch vervolg op het goed ontvangen RIHP 2013-2016 en is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking.

 • Klankbordgroep gaat meepraten over integratie van vluchtelingen in Grootegast

  Hoe kunnen de bewoners van een asielzoekerscentrum het beste integreren in Grootegast? Op welke wijze moeten inwoners worden geïnformeerd? Op initiatief van de gemeente Grootegast wordt een klankbordgroep geformeerd om dit soort vragen te bespreken. De startbijeenkomst vindt plaats op donderdag 12 mei.

 • Inwoners over nieuwe Westerkwartiergemeente

  In de afgelopen maanden hebben inwoners mee kunnen denken en praten over de herindeling van de Westerkwartiergemeenten via een online enquête en via een van de twee bijeenkomsten in de Postwagen in Tolbert.

  Op de herindelingswebsite vindt u de uitkomsten en het vervolgproces.

 • Subsidie voor sanering asbestdaken huishoudens en bedrijven

  Vanaf 4 januari 2016 kunnen eigenaren van gebouwen die een dak met asbest hebben subsidie aanvragen voor sanering.

Archief
Top