Delegatie gemeente Grootegast bezoekt Tasmanië en Nieuw-Zeeland

RSS Delegatie Grootegast

Op donderdag 7 december vertrekken burgemeester Ard van der Tuuk, wethouder Elly Pastoor, raadslid Myra Eeken, raadslid Gert van Werven en projectmanager Natasja Lubbers gezamenlijk met de voorzitters van de Abel Tasman Art Prize en Het Abel Tasman Museum naar Tasmanië en Nieuw-Zeeland via luchthaven Eelde.

Abel Tasman 375 jaar

Het is dit jaar precies 375 jaar geleden dat Abel Tasman (geboren in Lutjegast) Tasmanië en Nieuw-Zeeland heeft ontdekt en om die reden zijn er verschillende activiteiten hieromheen georganiseerd in deze gemeente, maar ook aan de andere kant van de wereld. Daarnaast is tussen de gemeenten de overeenkomst “Friendly Towns” getekend, die tijdens deze reis herbevestigd worden. Oud burgemeester Kor Dijkstra heeft de laatste reis gemaakt in 2003 en daarop volgt nu de reis onder leiding van Ard van der Tuuk. Het zal de laatste keer zijn dat men de banden kan versterken en jubileums als deze kan vieren als zijnde gemeente Grootegast. De visie is om deze banden en deze geschiedenis mee te nemen in de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Canberra

Deze reis zal dan ook worden aangegrepen om de vriendschapsrelatie te benutten voor economische en culturele aspecten. Zo is een lang gekoesterde wens van het Groninger Museum om een portret van Abel Tasman en zijn gezin een keer tentoon te kunnen stellen. In de National Library in Canberra hangt dat portret, geschilderd door Jacob Gerritsz Cuyp. Deze is van grote waarde, want het wordt gezien als een National Treasure in Australië. Gemeente Grootegast heeft het initiatief genomen om de mogelijkheden te verkennen om deze uitleen tijdens het Abel Tasmanjaar tot stand te brengen en dat doen zij dan ook in de eerste paar dagen van hun reis tijdens een stop in Canberra.

Tasmanië

Ze zullen daarna vanuit Sydney weer verder reizen naar Tasmanië waar ze ontvangen worden door burgemeester Steve Wass van Kingborough Council. Door hem zullen ze meegenomen worden in een programma van twee dagen. Tijdens dit deel van de reis zal de nadruk liggen op de Abel Tasman Art Prize, die tweejaarlijks wordt uitgereikt en het herbevestigen van de zusterrelatie.

Nieuw-Zeeland

Daarna reizen ze door naar Nieuw-Zeeland waar ze ontvangen zullen worden door burgemeester Richard Kempthorne van Tasman District. Hier zullen ze onder andere een bezoek brengen aan Nelson Tasman Emergency Operations Centre en Nelson Regional Development Agency. Een belangrijk onderwerp tijdens dit deel is watermanagement en natuurlijk ook het herbevestigen van de zusterrelatie.

De delegatie zal vanuit Tasman District ook nog doorreizen naar Golden Bay waar ze de First Encounter 375 Commemorative Weekend zullen bijwonen. Dit is een formele herdenking van de eerste ontmoeting in 1642 tussen Abel Tasman en de Maori (oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland).

Auckland

Als laatste deel van de reis zal er nog een tussenstop van één dag zijn in Auckland. Hier brengen ze een bezoek aan het Maritime Museum waar ze mensen zullen ontmoeten uit de Nederlandse gemeenschap, Holland Huis en van de Nederlandse school.

Hierna zal de reis definitief tot een einde komen en vliegen ze gezamenlijk terug naar Nederland. Gedurende de reis worden er updates gegeven via Sociale Media!

Top