Wethouder Pastoor geeft persoonlijke toespraak tijdens herdenking bij Provinciaal Indiëmonument

RSS

Veel Nederlanders hebben direct of indirect met oorlog te maken gehad. Misschien zijn ze zelf in dienstplicht of uitgezonden geweest of hebben ze een familielid gekend die in een oorlogssituatie gezeten heeft. Deze mensen weten dat oorlog een diepe indruk achterlaat. Dit kan Elly Pastoor, wethouder van de gemeente Grootegast, beamen. Haar vader heeft zijn dienstplichtsjaren doorgebracht in Nederlands Indië en heeft daar dingen meegemaakt die hij de rest van zijn leven met zich mee zou dragen.

Ook Elly Pastoor zelf heeft hierdoor ondervonden hoe oorlog je kan vormen en beïnvloeden. Dit is één van de redenen geweest dat zij een toespraak gaf tijdens de herdenking van Indië en Nieuw-Guinea in het Selwerderhof in de stad Groningen.

Haar toespraak was persoonlijk en heeft een boodschap voor ons allemaal als het gaat om het veroordelen van soldaten of het vormen van een mening over een (oorlogs)situatie die we niet zelf hebben meegemaakt: “Indië zit ook in mij (door de verhalen van haar vader). Het heeft, indirect, ook míjn leven voor een deel bepaald. Mijn kijk op de wereld, mijn opvattingen. Ik heb er bijvoorbeeld van geleerd dat je niet te snel moet oordelen  over oorlogssituaties. Hoe mensen zich dan gedragen, wat ze doen en laten. Daar kun je van veilige afstand of na verloop van tijd wel een mening over hebben, maar dat is vaak te makkelijk.

Schone oorlogen bestaan niet. Oorlogen zijn gruwelijk. En de gevolgen mogen niet alleen een individuele verantwoordelijkheid zijn, van de mannen en vrouwen die onder moeilijke omstandigheden een uniform dragen. Zij verdienen ons respect. Als een land een militair conflict aangaat, is dat een collectieve verantwoordelijkheid, die rust op ons allemaal.”

De 17de herdenking, ter nagedachtenis aan de Groningse militairen, uit de periode 1945-1962, die niet uit het voormalig Nederlands Oost-Indië en Nieuw Guinea terugkeerden, vond plaats op 5 juni van 14:30 – 15:45 uur in het Selwerderhof in de stad Groningen. De foto is gemaakt door Jan Hendrik van der Veen.

Top